A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і   порядку використання плати за оренду державного майна"

від 19 червня 2011 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна"

розробник: Фонд державного майна України

1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта

Проект постанови Кабінет Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" (далі - проект постанови), розроблений з метою виконання вимог Закону України "Про оренду державного та комунального майна" в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин" від 21.04.2011 № 3269-VІ та на виконання Плану організації заходів щодо виконання Закону України від 21 квітня 2001 р. № 3269-IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин", схваленого 6 червня 2011 року (протокол № 39, доручення від 07.06.2011 № 25860/1/1-11).

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" розроблено з метою приведення зазначеного нормативного акту у відповідність до Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Запропонованими змінами зокрема передбачається:

1. Приведення Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна у відповідність до статті 287 Господарського кодексу, статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" постанови Кабінету Міністрів України "Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна" в частині неможливості для державних підприємств бути орендодавцями цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна загальною площею понад 200 кв м.

2. Удосконалення порядку розрахунку орендної плати за цілісні майнові комплекси державних підприємств, зокрема в частині врахування при розрахунку вартості нематеріальних активів.

3. Уточнення порядку індексації річної орендної плати у розмірі 1 гривні

4. Збільшення розміру орендних ставок за використання цілісних майнових комплексів державних підприємств.

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють, Закон України "Про оренду державного та комунального майна" постанова Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. N 786 "Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна".

Реалізація акта не потребує внесення змін до чинних актів, розроблення нових та визнання такими, що втратили чинність, правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови стосується повноважень Фонду державного майна, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект постанови має загальнодержавний характер та не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект постанови було оприлюднено з метою одержання зауважень та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань згідно з вимогами Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

10. Прогноз результатів

Прийняття проекту постанови "Про внесення змін до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду державного майна" забезпечить виконання норм Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та Плану організації заходів щодо виконання Закону України від 21 квітня 2001 р. № 3269-IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин", схваленого 6 червня 2011 року (протокол № 39, доручення від 07.06.2011 № 25860/1/1-11).

Голова ФондуО. Рябченко