A A A K K K

Пояснювальна   записка Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 вересня 1996 р. № 1099

від 5 листопада 2009 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 вересня 1996 р. № 1099

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

З набранням чинності Закону України від 17 вересня 2008 року № 514-VI "Про акціонерні товариства" Фонд державного майна розробив зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11.09.1996 №1099 "Про затвердження Порядку перетворення у процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств із змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства", які забезпечать реалізацію норм цього Закону, що сприятиме гармонізації приватизаційного процесу.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту постанови Кабінету Міністрів України є забезпечення реалізації норм Закону України "Про акціонерні товариства" шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.09.1996 №1099 "Про затвердження Порядку перетворення у процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств із змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства".

Проект передбачає послідовність дії певного процесу приватизації, конкретизує норми права загального характеру.

Господарський кодекс України зберігає категорію "форми власності" з метою виокремлення видів підприємств. Зокрема, відповідно до частини 1 статті 63 Господарського кодексу України "залежно від форм власності" виокремлюються підприємства, засновані на змішаній формі власності.

Внесення змін до постанови дасть змогу здійснювати процес приватизації за єдиними правилами, що сприятиме об'єктивності отриманих результатів.

3. Правові аспекти

Правовою підставою розробки постанови є прийняття Закону України "Про акціонерні товариства".

На сьогодні законодавство України з питань приватизації охоплює Закони України "Про приватизацію державного майна", "Про Державну програму приватизації", а також закони, які регулюють особливості приватизації окремих сфер та галузей економіки, зокрема "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі".

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Пропонується направити доопрацьований із зауваженнями проект постанови на погодження зацікавленим міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади.

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць України.

7. Громадське обговорення

З метою оприлюднення та всебічного обговорення проекту, забезпечення відкритості та прозорості діяльності Фонду державного майна України законопроект у новій редакції розміщено на веб-сайті Фонду державного майна України (www.spfu.gov.ua). Зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їхніх об'єднань до проекту не надходило.

8. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується питання соціально-трудової сфери.

9. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Очікуваним результатом прийняття нової редакції постанови Кабінету Міністрів України є підвищення ефективності та прозорості порядку перетворення в процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств, заснованих на змішаній формі власності, в публічні акціонерні товариства, а також врегулювання розбіжностей між законодавчими актами України.

В. о. Голови ФондуД. Парфененко