A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Типового договору доручення на здійснення представником ФДМУ функцій з управління акціями (частками) господарського товариства, які перебувають у державній власності»

від 9 жовтня 2013 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Фонду державного майна України
«Про внесення змін до Типового договору доручення на здійснення представником ФДМУ  функцій з управління акціями (частками) господарського товариства, які перебувають у державній власності»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Типового договору доручення на здійснення представником ФДМУ  функцій з управління акціями (частками) господарського товариства, які перебувають у державній власності» (далі – проект наказу) розроблено у зв’язку з прийняттям Законів України «Про акціонерні товариства», «Про управління об’єктами державної власності», «Про Фонд державного майна України» та з метою приведення нормативно-правових актів Фонду державного майна України у відповідність із нормами Конституції та законодавства України.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою прийняття проекту наказу є приведення нормативно-правових актів Фонду державного майна України у відповідність із вимогами законодавства України.

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання основними нормативно-правовими актами є:

Закон України «Про управління об’єктами державної власності»;

Закон України «Про акціонерні товариства»;

Закон України «Про господарські товариства»;

постанова Кабінету Міністрів України від 15 травня 2000 року № 791 «Про управління корпоративними правами держави» (із змінами);

наказ Фонду державного майна України від 11 вересня 2001 року № 1645 «Про затвердження Типового договору доручення на здійснення представником ФДМУ функцій з управління акціями (частками) господарського товариства, які перебувають у державній власності», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2001 року за № 848/6039.

Реалізація акта не потребує внесення змін до чинних чи розроблення нових нормативних актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація акта не потребує фінансування з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів 

Проект наказу потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць, не має впливу на функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

6 1  Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект наказу не потребує проведення консультацій з громадськістю.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери та не потребує узгодження з уповноваженими представниками від всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу є регуляторним актом, оскільки його положення спрямовані на правове регулювання господарських відносин. Проект наказу справлятиме позитивний вплив на ринкове середовище внаслідок приведення у відповідність із вимогами чинного законодавства України Типового договору доручення на здійснення представником Фонду державного майна України функцій з управління акціями (частками) господарського товариства, які перебувають у державній власності, запровадження нових підходів до договірних відносин щодо виконання функцій з управління корпоративними правами держави. Проект наказу відповідає принципам державної регуляторної політики.

 

11. Прогноз результатів

Реалізація акта забезпечить приведення у відповідність із вимогами чинного законодавства України Типового договору доручення на здійснення представником Фонду державного майна України функцій з управління акціями (частками) господарського товариства, які перебувають у державній власності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 11 вересня 2001 року № 1645,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2001 року за № 848/6039.

 

Перший заступник Голови Фонду

державного майна України                                                                     Є. Іванов

“____”  _________  2013 р.