A A A K K K

Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації державного майна

№ 212/2057 від 18 листопада 2003 р.

Державне казначейство України
Фонд державного майна України

Наказ

від 19 листопада 2003 р.N 212/2057

Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації державного майна

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 грудня 2003 р. за N 1119/8440

З метою забезпечення виконання статей 20, 21, 36, 58, 61, 63 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Порядок перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації державного майна, що додається.

2. Начальнику Управління методології з виконання бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Державного казначейства України Сушко Н. І. забезпечити державну реєстрацію зазначеного порядку в Міністерстві юстиції України.

3. В. о. начальника Управління організації діловодства та контролю виконавської дисципліни Державного казначейства України Ливун С. В. у триденний термін після державної реєстрації наказу забезпечити його доведення управлінням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

4. Фонду Державного майна України у дводенний термін після державної реєстрації Порядку перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації об'єктів державної власності, забезпечити його доведення до територіальних відділень Фонду державного майна України всіх рівнів.

5. Уважати таким, що втратив чинність, Порядок перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації об'єктів державної власності*, затверджений наказом Державного казначейства України та Фонду державного майна України від 28.08.2002 N 167/1534, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 13.09.2002 за N 750/7038.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державного казначейства України О. О. Чечуліну та Голову Фонду державного майна України М. В. Чечетова.

Голова Державного казначейства УкраїниП. Г. ПЕТРАШКО
Голова Фонду державного майна УкраїниМ. В. ЧЕЧЕТОВ





ЗАРЕЄСТРОВАНО
в Міністерстві юстиції України
4 грудня 2003 р. за N 1119/8440
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного казначейства України
та Фонду державного майна України
19.11.2003 N 212/2057

Порядок
перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації державного майна

Цей Порядок регулює питання перерахування коштів, одержаних від приватизації державного майна, до Державного бюджету України.

1. Загальні положення

1.1. Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" кошти, які надійшли від приватизації державного майна, належать до надходжень фінансування загального та спеціального фондів державного бюджету.

1.2. Розподіл коштів, одержаних від приватизації державного майна, інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації та кредитуванням підприємств**, здійснюється згідно з вимогами Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік", Закону України "Про Державну програму приватизації" та інших законодавчих актів.

2. Порядок перерахування до державного бюджету коштів, одержаних від приватизації державного майна

2.1. Надходження від приватизації державного майна та інші надходження, безпосередньо пов'язані з приватизацією та кредитуванням підприємств відповідно до статей 20 та 21 Закону України "Про Державний бюджет на 2003 рік" належать до надходжень фінансування загального та спеціального фондів державного бюджету та є джерелом формування загального і спеціального фонду державного бюджету в частині фінансування.

2.2. Фонду державного майна України та органам приватизації в Державному казначействі України та управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі відкриваються два рахунки за балансовим рахунком 3718 "Рахунок для обліку коштів від приватизації майна" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 N 119, із змінами та доповненнями.

На перший рахунок зараховуються у повному обсязі кошти, одержані від приватизації державного майна, інші надходження, безпосередньо пов'язані з процесом приватизації, які визначені пунктом 2 статті 20 та пунктами 2 - 5 статті 21 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік".

На другий рахунок зараховуються кошти, одержані від приватизації об'єктів комунальної власності, якщо органами місцевого самоврядування були делеговані державним органам приватизації відповідні повноваження.

2.3. Органи Державного казначейства наступного дня після зарахування коштів на рахунки органів приватизації передають представникам Фонду державного майна України виписки із зазначених рахунків та реєстр розрахункових документів до них.

2.4. На підставі платіжних доручень, підготовлених Фондом державного майна України чи органами приватизації, кошти, одержані від приватизації об'єктів комунальної власності, спрямовуються на відповідний рахунок з обліку доходів місцевого бюджету.

2.5. На підставі платіжних доручень, підготовлених Фондом державного майна України чи органами приватизації, кошти, одержані від приватизації державного майна, розподіляються згідно з нормативами, затвердженими Законом України "Про Державний бюджет України на 2003 рік", та перераховуються на рахунки, відкриті в Державному казначействі України (центральний рівень) за балансовими рахунками 3231 "Інші кошти, залучені до загального фонду державного бюджету", 3232 "Інші кошти, залучені до спеціального фонду державного бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

Аналітичні рахунки за вказаними балансовими рахунками відкриті в розрізі територій та кодів класифікації бюджету за типом боргового зобов'язання.

2.6. На рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3231 "Інші кошти, залучені до загального фонду державного бюджету", зараховуються:

94,64 відсотка коштів, одержаних від приватизації державного майна (крім об'єктів, для яких передбачено окремий розподіл коштів) та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації та кредитування підприємств;

2,36 відсотка коштів, одержаних від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації та кредитування підприємств (у разі якщо надходження, що надійшли на балансовий рахунок 3232 відповідно до абзацу 4 пункту 2.7 цього Порядку, перевищили 50 000 тис. гривень).

Кошти, зараховані на рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3231 "Інші кошти, залучені до загального фонду державного бюджету", використовуються для фінансування загального фонду державного бюджету.

2.7. На рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3232 "Інші кошти, залучені до спеціального фонду державного бюджету", зараховуються:

90 відсотків надходжень від приватизації об'єктів незавершеного будівництва, що споруджувалися відповідно до Чорнобильської будівельної програми;

75 відсотків надходжень, отриманих від продажу акцій відкритих акціонерних товариств за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, для ліквідації наслідків аварії на очисних спорудах міста Харкова;

2,36 відсотка коштів, одержаних від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації та кредитування підприємств, але не більше ніж 50 000 тис. гривень.

Кошти, зараховані на рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3232 "Інші кошти, залучені до спеціального фонду державного бюджету", використовуються для фінансування спеціального фонду державного бюджету та спрямовуються на заходи, передбачені пунктами 25, 26, 27 статті 36 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік".

2.8. Крім того, на рахунки за балансовим рахунком 3232 "Інші кошти, залучені до спеціального фонду державного бюджету" зараховуються кошти, які витрачаються на заходи, пов'язані з проведенням приватизації державного майна (пункту 24 статті 36 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік"), а саме:

3 відсотки надходжень від приватизації державного майна (крім об'єктів, для яких передбачено окремий розподіл коштів) та інших надходжень, безпосередньо пов'язаних з процесом приватизації та кредитуванням підприємств;

10 відсотків надходжень від приватизації об'єктів незавершеного будівництва, що споруджувалися відповідно до Чорнобильської будівельної програми;

25 відсотків надходжень, отриманих від продажу акцій відкритих акціонерних товариств за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, для ліквідації наслідків аварії на очисних спорудах міста Харкова.

2.9. Кошти, які відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" спрямовуються на заходи, пов'язані з проведенням приватизації державного майна на підставі розподілу Фонду державного майна (головного розпорядника коштів), перераховуються Державним казначейством України на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті Фонду державного майна України та органам приватизації в Державному казначействі України та управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі за балансовим рахунком 3522 "Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами спеціального фонду державного бюджету".

2.10. Видатки за рахунок коштів, отриманих на фінансування загального та спеціального фондів державного бюджету, здійснюються відповідно до Порядку виконання державного бюджету за видатками за умови функціонування внутрішньої платіжної системи, затвердженого наказом Державного казначейства України від 10.08.2001 N 140 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.08.2001 за N 756/5947.

2.11. Кошти, отримані як застава від покупців для участі в аукціоні, конкурсі, зараховуються на рахунки, відкриті в управліннях Державного казначейства за балансовим рахунком 3733 "Інші депозитні рахунки".

2.12. Не зараховуються до державного бюджету кошти, які надійшли відповідно до умов продажу пакетів акцій відкритих акціонерних товариств на конкурсній основі та у вигляді фінансових гарантій при наданні послуг, у зв'язку з виконанням програми приватизації, і які підлягають поверненню особам, що їх унесли.

2.13. Надходження від приватизації державного майна в іноземній валюті зараховуються на валютний рахунок Державного казначейства у ВАТ "Укрексімбанк". Гривневий еквівалент коштів на дату зарахування перераховується Державним казначейством України з рахунка Державного казначейства, відкритого за балансовим рахунком 3112 "Загальний фонд державного бюджету", на рахунок Фонду державного майна, відкритий за балансовим рахунком 3718.

При цьому валютні кошти залишаються на рахунку Державного казначейства, а Фонду надається інформація щодо платника та дати зарахування.

2.14. Подальше зарахування розподілених Фондом державного майна коштів здійснюється відповідно до пункту 2.4 цього Порядку.

2.15. Кошти, які Фонд державного майна України отримує від позикодавців на зворотній основі з метою оплати послуг оцінювачів, зараховуються на рахунок Фонду державного майна України, відкритий за балансовим рахунком 3711 "Інші кошти розпорядників коштів державного бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 N 119, із змінами та доповненнями.

Повернення коштів позикодавцям Фонд державного майна України здійснює за рахунок коштів, які надходять на спеціальний реєстраційний рахунок Фонду, відкритий за балансовим рахунком 3522 "Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами спеціального фонду державного бюджету". Із зазначеного рахунка відповідна сума коштів перераховується Фондом державного майна на рахунок, відкритий йому за балансовим рахунком 3711, а з цього рахунка - позикодавцю.

2.16. Кошти, зараховані помилково, або кошти, які підлягають поверненню за рішеннями судових органів, на підставі розрахункових документів перераховуються за призначенням.

2.17. Остаточний розподіл коштів від приватизації та їх перерахування до загального та спеціального фондів державного бюджету за звітний період (місяць) здійснюється до 10 числа місяця, наступного за звітним.

2.18. Відповідальність за правильність розподілу коштів між загальним та спеціальним фондами державного бюджету несуть органи Фонду державного майна України.

3. Бухгалтерський облік операцій за коштами, що надходять від приватизації державного майна, який здійснюється органами приватизації та органами Державного казначейства України

3.1. В органах приватизації кошти, одержані від приватизації державного майна, добровільних внесків українських та іноземних юридичних і фізичних осіб, громадських організацій, інших надходжень, відповідно до чинного законодавства обліковуються на рахунках, відкритих відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 N 114 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 20.12.99 за N 890/4183, із змінами та доповненнями.

3.2. В органах Державного казначейства України кошти, які надходять від приватизації державного майна, обліковуються на рахунках, відкритих відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 N 119, із змінами та доповненнями.

3.3. Щомісяця, до 10 числа, наступного за звітним, Державне казначейство України та Фонд державного майна України проводять звірки надходжень коштів від приватизації до загального та спеціального фондів державного бюджету, результати яких відображаються в актах звірки, підписаних обома сторонами.

Начальник Управління методології по
виконанню бюджетів, бухгалтерського обліку
і звітності
Н. І. СУШКО
Директор Департаменту фінансової роботи та управління доходами і видатками Н. О. НЕВМЕРЖИЦЬКА

_________
* Державний інформаційний бюлетень про приватизацію, 2002, N 12, с. 42 - 44. - Прим. ред.

** Під надходженнями, пов'язаними з кредитуванням підприємств, у цьому Порядку слід розуміти надходження від повернення підприємствами-позичальниками, яким були надані кредити за рахунок коштів позабюджетних фондів приватизації, сум основного боргу та сплати відсотків за користування наданим кредитом.