A A A K K K

Інструктивний лист N10-21-3854

№ 10-21-3854 від 22 березня 2004 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

Інструктивний лист

N10-21-3854 23.03.04

Керівникам структурних підрозділів ФДМУ
Начальникам регіональних відділень ФДМУ
Голові Фонду майна АР Крим

   Доводимо до відома інформацію, що при приведенні нормативних актів Кабінету Міністрів України у відповідність із Господарським кодексом України за дорученням Кабінету Міністрів України Фондом державного майна України було розроблено та подано на розгляд проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до абзацу 3 пункту 15 Положення про передприватизаційну підготовку підприємств, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 N 1301", в якій передбачалось термін "реорганізація" доповнити терміном "виділ".

   Зазначений проект подано на розгляд до Урядового комітету економічного розвитку та з питань європейської інтеграції Кабінету Міністрів України.

   Після розгляду Урядовим комітетом економічного розвитку та з питань європейської інтеграції Кабінету Міністрів України запропоноване доповнення до проекту постанови відхилено за висновком Міністерства юстиції України, який підтриманий Секретаріатом Кабінету Міністрів України.

   У висновку Міністерства юстиції України визначено, що у статті 59 Господарського кодексу України термін "реорганізація" не включає слів "виділення" або "виділ", останнє поняття передбачено лише статтею 109 Цивільного кодексу України.

   Проте, частина перша статті 56 Господарського кодексу України містить поняття "виділення", тобто "суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженим ним (ними) органу, а у випадках , спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта господарювання з додержанням вимог законодавства".

   Відповідно ж до частини четвертої статті 59 Господарського кодексу України "у разі виділення одного або кількох нових суб'єктів господарювання до кожного з них переходять за розподільним актом (балансом) у відповідних частках майнові права і обов'язки реорганізованого суб'єкта".

   Частиною першою статті 109 Цивільного кодексу України передбачено, що "виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створених нових юридичних осіб." Таким чином, результатом і виділу, і виділення є перехід до новоствореної юридичної особи (юридичних осіб) частини майна, майнових прав і обов'язків за розподільчим балансом.

Перший заступник Голови Фонду Є.Григоренко