A A A K K K

Про затвердження Положення про Громадську раду при Фонді державного майна України

№ 916 від 17 червня 2009 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

18.06.2009Київ№ 916

Про затвердження Положення про Громадську раду при Фонді державного майна України

З метою налагодження системного діалогу з громадськістю при формуванні та реалізації державної політики у сфері управління об'єктами державної власності і приватизації державного майна та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 року № 1378

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про Громадську раду при Фонді державного майна України, що додається.

2. Департаменту взаємодії з Верховною Радою України та зв'язків з громадськістю забезпечити розміщення на веб-сайті Фонду державного майна України затвердженого цим наказом Положення про Громадську раду при Фонді державного майна України та провести необхідну організаційну роботу щодо формування нового складу Громадської ради.

3. Вважати таким, що втратив чинність наказ Фонду державного майна України від 30.10.2006 № 1644 "Про Громадську раду при ФДМУ".

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

В.о. Голови ФондуД. Парфененко
 ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного
майна України
від ____________№ ______

ПОЛОЖЕННЯ
про Громадську раду при Фонді державного майна України

1. Загальні положення

1.1. Громадська рада є консультативно-дорадчим органом, який утворюється при Фонді державного майна України з метою здійснення координації заходів, пов'язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики у сфері управління об'єктами державної власності та приватизації державного майна.

1.2. Громадська рада може достроково припинити свою діяльність за рішенням загальних зборів ради відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на зборах, або на вмотивовану вимогу Голови Фонду державного майна України.

1.3. Положення про Громадську раду та її персональний склад затверджується наказом Голови Фонду державного майна України.

1.4. У своїй діяльності Громадська рада керується Конституцією та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики (затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 № 1378), а також цим Положенням.

1.5. Рішення Громадської ради носять рекомендаційний характер.

2. Основні завдання і функції Громадської ради

2.1. Координація заходів, пов'язаних з проведенням Фондом державного майна України консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики у сфері управління об'єктами державної власності та приватизації державного майна.

2.2. Сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами.

2.3. Забезпечення врахування громадської думки у процесі підготовки та організації виконання Фондом державного майна України рішень органів державної влади у сфері управління об'єктами державної власності та приватизації державного майна.

2.4. Сприяння вдосконаленню механізмів взаємодії Фонду державного майна України з органами державної влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями та об'єднаннями, професійними спілками, засобами масової інформації, іншими підприємствами, установами і організаціями.

2.5. Забезпечення зворотного зв'язку громадських організацій та об'єднань, узагальнення громадської думки стосовно діяльності Фонду державного майна України.

2.6. Сприяння формуванню у громадськості та підтримка позитивного іміджу Фонду державного майна України.

2.7. Підготовка, за участю структурних підрозділів центрального апарату Фонду державного майна України, пропозицій до орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю за визначеною тематикою із зазначенням переліку питань, строків, порядку оприлюднення інформації про проведення консультацій та врахування їх результатів, які вносяться на розгляд та погодження Голові Фонду державного майна України.

2.8. Опрацювання отриманих за результатами проведення консультацій з громадськістю пропозицій і зауважень з питань формування та реалізації державної політики у сфері управління об'єктами державної власності та приватизації державного майна, і подання їх в установленому порядку на розгляд Голові Фонду державного майна України.

2.9. Систематичне інформування громадськості про свою діяльність, прийняті рішення та стан їх виконання.

2.10. Участь, за пропозицією керівництва Фонду державного майна України, у підготовці найважливіших рішень з основних напрямів його діяльності.

2.11. Участь, за пропозицією керівництва Фонду державного майна України, у проведенні експертно-аналітичної оцінки законодавчих і нормативних документів, програм, концепцій, положень та інструкцій, розробником яких є Фонд державного майна України.

3. Права Громадської ради

Громадська рада з метою виконання покладених на неї завдань має право:

3.1. Отримувати для своєї роботи, в установленому порядку, від Фонду державного майна України інформаційні, аналітичні та інші матеріали, що належать до його компетенції.

3.2. Утворювати постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, експертні групи) відповідно до напрямів роботи ради.

3.3. Проводити конференції, семінари, засідання, збори.

3.4. Залучати до своєї роботи фахівців Фонду державного майна України та інших органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій (за згодою їх керівництва), а також представників засобів масової інформації.

3.5. Проводити, згідно із затвердженим орієнтовним планом, заходи щодо організації та проведення консультацій з громадськістю відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 № 1378.

4. Склад і структура Громадської ради

4.1. Склад Громадської ради формується за пропозиціями громадських організацій, професійних спілок та інших об'єднань громадян, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, діяльність яких пов'язана із забезпеченням реалізації державної політики у сфері управління об'єктами державної власності та приватизації державного майна.

4.2. Персональний склад Громадської ради затверджує Голова Фонду державного майна України, що є підставою для проведення установчого засідання Громадської ради на якому вирішуються питання щодо організації її діяльності.

4.3. Для прийняття рішення щодо включення до складу Громадської ради необхідно подати подання на ім'я Голови Фонду державного майна України із зазначенням прізвища, імені, по батькові кандидатури представника, автобіографію, стислу інформацію про основні напрями діяльності суб'єкта подання, копії статуту і свідоцтва про державну реєстрацію.

До складу громадської ради може пропонуватися не більше одного представника від громадських організацій, професійних спілок та інших об'єднань громадян, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, діяльність яких пов'язана із забезпеченням реалізації державної політики у сфері управління об'єктами державної власності та приватизації державного майна.

4.4. Включення до затвердженого складу Громадської ради нових членів та припинення членства у раді здійснюється Головою Фонду державного майна України, за поданням Голови Громадської ради.

Членство у Громадській раді припиняється автоматично, якщо представник організації двічі не брав участі у засіданнях без поважних причин.

4.5. Громадську раду очолює Голова, який обирається членами ради за поданням Голови Фонду державного майна України, строком на два роки.

5. Повноваження Голови Громадської ради

Голова громадської ради:

5.1. Організовує діяльність та головує на засіданнях Громадської ради.

5.2. Вносить на розгляд Голови Фонду державного майна України подання щодо включення до затвердженого складу Громадської ради нових її членів та припинення членства у Громадській раді.

5.3. Скликає та організовує підготовку засідань Громадської ради.

5.4. Підписує документи від імені Громадської ради.

5.5. Представляє Громадську раду у взаємовідносинах з Фондом державного майна України, іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, засобами масової інформації.

6. Організація роботи Громадської ради

6.1. Громадська рада провадить свою діяльність відповідно до орієнтовного плану роботи, затвердженого Головою Фонду державного майна України.

6.2. Основною формою роботи Громадської ради є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один раз на квартал.

6.3. Установче засідання Громадської ради відкриває Голова Фонду державного майна України.

6.4. Засідання Громадської ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менше як половина її членів.

6.5. Члени Громадської ради беруть участь у її засіданнях особисто.

6.6. Голова Громадської ради має двох заступників. Заступники Голови Громадської ради та секретар ради обираються з числа членів ради за поданням її Голови.

6.7. Голова Громадської ради у разі своєї відсутності може доручити головування на засіданні ради одному із заступників.

6.8. Рішення Громадської ради приймаються з кожного питання порядку денного і оформлюються протоколом. Протокол кожного засідання Громадської ради складає у триденний термін з дня проведення засідання секретар ради. Протокол підписує Голова та секретар Громадської ради.

6.9. Рішення Громадської ради є правомочним, якщо воно приймається простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Громадської ради. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

6.10. Рішення Громадської ради мають рекомендаційний характер та подаються в установленому порядку Голові Фонду державного майна України для врахування в роботі.

6.11. У засіданнях Громадської ради можуть брати участь представники Фонду державного майна України, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інших установ, організацій і об'єднань.

6.12. Голова Громадської ради не менше ніж за 30 днів ознайомлює Голову Фонду державного майна України та членів ради з питаннями, що пропонуються до порядку денного чергового засідання Громадської ради.

6.13. Для організаційного забезпечення своєї роботи Громадська рада може утворювати робочий орган - секретаріат. Порядок роботи секретаріату визначається Громадською радою.

6.14. Організаційно-технічне забезпечення діяльності Громадської ради здійснює Фонд державного майна України.