A A A K K K

Про затвердження Положення про порядок переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму

№ 98 від 29 червня 2000 р.

Про затвердження Положення про порядок переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 30 червня 2000 року N 98

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
12 жовтня 2000 р. за N 706/4927

Відповідно до п. 13 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму (додається), яке поширюється на емітентів, що відповідають вимогам п. 4 цього рішення.

2. Установити, що випуски іменних цінних паперів, які були здійснені до набрання чинності Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" та не були відповідно до п. 1 Прикінцевих положень Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" приведені у відповідність до цього Закону, прирівнюються: безпаперові - до бездокументарних, паперові - до документарних.

3. Емітентам, які мають випуски в паперовій або безпаперовій формах, подати необхідні документи для заміни свідоцтв про реєстрацію випуску цінних паперів згідно з рішенням Комісії від 12 березня 1998 р. N 26 до 1 червня 2001 року.

4. Емітентам, які прийняли рішення про переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму до 6 липня 1998 року, але не здійснили всіх дій, передбачених цим Положенням, забезпечити виконання вимог, установлених цим Положенням, щодо процедури переведення випусків іменних цінних паперів у бездокументарну форму.

5. Центральному апарату та територіальним органам Комісії проконтролювати виконання п. 3 та п. 4 цього рішення.

6. Доручити управлінню регулювання та розвитку ринку цінних паперів (О. Колесник) забезпечити реєстрацію цього рішення у Міністерстві юстиції України.

7. Доручити управлінню організаційного забезпечення Комісії (Лиско Ю. В.) опублікувати рішення у встановленому порядку.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії - першого заступника Голови М. Волкова.

Голова КомісіїО. Мозговий





Протокол засідання Комісії
від 6 червня 2000 р. N 26

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 30 червня 2000 р. N 98

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
12 жовтня 2000 р. за N 706/4927

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок переведення випуску іменних цінних паперів у бездокументарну форму

Це Положення розроблене відповідно до Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 1998 року N 61, Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 1998 року N 60, чинного законодавства України установлює порядок дій учасників депозитарної системи при прийнятті емітентом рішення про визначення форми випуску цінних паперів як бездокументарної відповідно до вимог рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 12 березня 1998 року N 26.

Дія цього Положення поширюється на депозитарії цінних паперів, зберігачів цінних паперів, реєстроутримувачів, власників цінних паперів та емітентів цінних паперів щодо акцій, облігацій підприємств.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Поняття: "бездокументарна форма цінного папера", "випуск цінних паперів", "глобальний сертифікат", "депозитарій цінних паперів" (далі - депозитарій), "депонент", "договір про відкриття рахунку в цінних паперах", "документарна форма цінного папера", "зберігач цінних паперів" (далі - зберігач), "номінальний утримувач", "рахунки в цінних паперах", "реєстр власників іменних цінних паперів", "реєстратор", "сертифікат цінних паперів" уживаються у цьому Положенні згідно з визначеннями Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні".

1.2. Поняття: "емітент", "цінний папір" уживаються у цьому Положенні згідно з визначеннями Закону України "Про цінні папери і фондову біржу".

1.3. Поняття "реєстроутримувач" уживається у цьому Положенні згідно з визначенням Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 1998 року N 60.

1.4. У цьому Положенні наведені нижче терміни та поняття уживаються у такому значенні:

дематеріалізація випуску цінних паперів (далі - дематеріалізація) - комплекс дій з переведення випуску цінних паперів у бездокументарну форму;

дата припинення ведення реєстру власників іменних цінних паперів (далі - дата припинення ведення реєстру) - дата, визначена емітентом згідно з вимогами цього Положення, після якої проведення будь-яких операцій у системі реєстру власників іменних цінних паперів не здійснюється.

1.5. Емітент, який здійснив до набрання чинності Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" випуск цінних паперів, незалежно від форми цього випуску, та прийняв рішення про визначення форми цього випуску цінних паперів як бездокументарної, повинен дематеріалізувати цей випуск у визначеному ним депозитарії.

1.6. Дії емітента з дематеріалізації випуску цінних паперів, якщо він прийняв рішення про визначення форми цього випуску як бездокументарної, є операцією з обміну цінних паперів, що випущені до набрання чинності Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", на цінні папери в бездокументарній формі.

1.7. Операції, які здійснюються депозитарними установами щодо дематеріалізації випуску цінних паперів, належать до операцій з депозитарної діяльності щодо цінних паперів (депозитарних операцій).

1.8. Операції, які здійснюються реєстроутримувачами щодо дематеріалізації випуску іменних цінних паперів, належать до операцій з реєстраторської діяльності щодо цінних паперів.

1.9. Після депонування глобального сертифіката обіг цінних паперів випуску, оформленого цим глобальним сертифікатом, здійснюється лише виключно у вигляді облікових записів на рахунках у цінних паперах у зберігачів та в депозитарії.

1.10. Обіг цінних паперів з використанням сертифікатів цінних паперів випуску, що дематеріалізувався, або інших документів, що видавалися емітентом та/або реєстроутримувачем, після дати депонування глобального сертифіката не допускається.

Такі сертифікати підлягають вилученню та знищенню у порядку, установленому чинним законодавством.

1.11. Власник цінних паперів випуску, що дематеріалізується, до дати припинення ведення реєстру такого випуску має право самостійно знерухомити належні йому цінні папери в обраного ним зберігача.

Рахунки в цінних паперах тим власникам цінних паперів, які є зареєстрованими особами в реєстрі власників іменних цінних паперів на дату припинення ведення реєстру такого випуску, що дематеріалізується, відкриваються та ведуться у зберігача на підставі договору про відкриття рахунків у цінних паперах власникам, що укладається емітентом та зберігачем під час дематеріалізації цього випуску у відповідності до вимог, що зазначені у цьому Положенні.

1.12. Емітент з метою забезпечення інтересів держави в процесі приватизації повинен повідомити відповідний орган, який виступає власником акцій такого емітента в процесі приватизації, про отримання свідоцтва про реєстрацію випуску в бездокументарній формі не пізніше 10 робочих днів від дати отримання цього свідоцтва.

2. ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО ДЕМАТЕРІАЛІЗАЦІЮ

2.1. Рішення про визначення форми випуску цінних паперів як бездокументарної приймається загальними зборами або органом управління емітента, який має відповідні повноваження.

Рішення про визначення форми випуску цінних паперів як бездокументарної повинно містити:

реквізити випуску цінних паперів, що дематеріалізується: найменування цінних паперів, реєстраційний номер випуску;

реквізити депозитарію, який буде обслуговувати випуск, що дематеріалізується: найменування, місцезнаходження;

реквізити зберігача, у якого емітент буде відкривати рахунки власникам цінних паперів: найменування, місцезнаходження.

Якщо в рішенні про визначення форми випуску цінних паперів як бездокументарної, яке було прийнято до набрання чинності цим Положенням, не визначено депозитарій та/або зберігача, то вони повинні бути визначені додатково.

2.2. Після прийняття рішення про визначення форми випуску цінних паперів як бездокументарної емітент повинен здійснити дії щодо заміни свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів на свідоцтво про реєстрацію випуску цінних паперів у бездокументарній формі.

2.3. Емітент повинен визначити дату припинення ведення реєстру, яка має бути встановлена не раніше ніж за 45 (сорок п'ять) календарних днів, але не пізніше ніж за 60 (шістдесят) календарних днів від дати отримання свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів у бездокументарній формі.

2.4. Протягом 5 (п'яти) робочих днів з дати отримання свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів у бездокументарній формі, а в разі отримання цього свідоцтва до дати набрання чинності цим Положенням - протягом 10 (десяти) робочих днів з дати набрання чинності цим Положенням емітент повинен надати реєстроутримувачу:

реквізити випуску, що дематеріалізується, депозитарію та зберігача відповідно до п. 2.1 цього Положення, а також контактні телефони останніх з посиланням на рішення відповідного органу емітента про переведення цього випуску в бездокументарну форму (витяг з протоколу зборів);

розпорядження на складання реєстру власників іменних цінних паперів за станом на дату припинення ведення реєстру;

копію свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів у бездокументарній формі.

2.5. Не пізніше ніж за 10 (десять) днів до дати припинення ведення реєстру емітент повинен укласти:

договір про обслуговування емісії цінних паперів з обраним ним депозитарієм, визначеним згідно з п. 2.1 цього Положення;

договір про відкриття рахунків у цінних паперах власникам, які є зареєстрованими особами в реєстрі власників іменних цінних паперів, з обраним ним зберігачем, визначеним згідно з п. 2.1 цього Положення.

2.6. Емітент повинен не пізніше ніж за 10 (десять) днів до дати припинення ведення реєстру здійснити публікацію повідомлення про дематеріалізацію випуску в одному з офіційних видань Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та надати його особам, зареєстрованим у реєстрі власників іменних цінних паперів випуску, що дематеріалізується.

Це повідомлення повинно містити:

реквізити випуску, що дематеріалізується, з посиланням на рішення відповідного органу емітента про переведення цього випуску в бездокументарну форму (витяг з протоколу);

інформацію про те, що підтвердженням права власності на цінні папери в бездокументарній формі є виписка з рахунку в цінних паперах, відкритого в зберігача цінних паперів;

реквізити депозитарію, з яким емітентом укладений договір про обслуговування емісії цінних паперів щодо випуску цінних паперів, що дематеріалізується (найменування, місцезнаходження, телефони контактної особи);

реквізити реєстроутримувача, який здійснює ведення реєстру власників іменних цінних паперів (найменування, місцезнаходження, телефони контактної особи);

реквізити зберігача, у якого емітентом буде відкрито рахунки в цінних паперах власникам цінних паперів (найменування, місцезнаходження, телефони контактної особи);

дату припинення ведення реєстру;

застереження про те, що після дати припинення ведення реєстру проведення будь-яких операцій у реєстрі власників іменних цінних паперів не здійснюється;

інформацію про потребу укладення власником договору про відкриття рахунку в цінних паперах зі зберігачем, визначеним відповідно до п. 2.1 цього Положення, якщо власник має намір користуватися послугами зберігача, зокрема, здійснити відчуження цінних паперів, що належать власнику, або передати їх у заставу тощо.

2.7. До дати припинення ведення реєстру зберігач, зазначений у п. 2.1 цього Положення, та номінальні утримувачі, якщо вони не мають рахунку в цінних паперах у депозитарії, у якому здійснюється дематеріалізація, повинні відкрити рахунок у цінних паперах у цьому депозитарії.

3. ПРИПИНЕННЯ ВЕДЕННЯ РЕЄСТРУ

3.1. На дату припинення ведення реєстру реєстроутримувач на підставі розпорядження емітента, що надається відповідно до п. 2.4 цього Положення, припиняє будь-які операції у системі реєстру та складає реєстр власників іменних цінних паперів (список власників та номінальних утримувачів іменних цінних паперів) за станом на цю дату. До реєстру не повинна включатися інформація про власників іменних цінних паперів, які є клієнтами номінальних утримувачів.

3.2. Протягом 5 (п'яти) робочих днів з дати припинення ведення реєстру реєстроутримувач здійснює в присутності уповноваженої особи емітента передачу реєстру, складеного станом на дату припинення ведення реєстру, зберігачу, з яким емітент уклав договір про відкриття рахунків у цінних паперах власникам.

3.3. Передача реєстру, складеного за станом на дату припинення ведення реєстру, до зберігача оформлюється актом приймання-передачі, який визначає передачу:

реєстру власників іменних цінних паперів, складеного за станом на дату припинення ведення реєстру, у паперовій формі в трьох примірниках. Реєстр, що передається, повинен бути прошитий, пронумерований та засвідчений підписом посадової особи реєстроутримувача та печаткою реєстроутримувача;

реєстру власників іменних цінних паперів, складеного за станом на дату припинення ведення реєстру в електронному вигляді на магнітному носії, та його резервної копії на додатковому магнітному носії у форматі, узгодженому зі зберігачем;

у разі обтяження цінних паперів власників зобов'язаннями - копій всіх документів, що є підставою для обтяження цінних паперів, засвідчених реєстроутримувачем.

Акт приймання-передачі підписується керівниками або уповноваженими представниками, засвідчується печатками реєстратора, емітента та зберігача і складається не менше ніж у п'яти примірниках. По одному примірнику акта приймання-передачі надається: реєстратору, емітенту, зберігачу, депозитарію, з яким емітентом укладено договір про обслуговування емісії цінних паперів щодо випуску цінних паперів, що дематеріалізується, та Національному депозитарію України. Дата підписання цього акта є датою передачі реєстру реєстроутримувачем.

3.4. При передачі реєстру до зберігача відповідно до п. 3.3 цього Положення один примірник реєстру в паперовій формі передається емітенту, що оформлюється відповідним актом приймання-передачі.

3.5. Протягом 10 (десяти) робочих днів з дати передачі реєстру реєстроутримувачем зберігач повинен надати до Національного депозитарію України, зазначені в п. 3.3 цього Положення: реєстр власників іменних цінних паперів, складений за станом на дату припинення ведення реєстру в електронному вигляді у форматі, узгодженому з Національним депозитарієм України, а також один примірник цього реєстру в паперовій формі та акт приймання-передачі.

Передача реєстру до Національного депозитарію України оформлюється відповідним актом приймання-передачі.

3.6. Депозитарій, зберігач та Національний депозитарій України повинні забезпечити належне зберігання отриманих від реєстроутримувача документів, визначених у пунктах 3.3, 3.5 цього Положення, відповідно до вимог чинного законодавства.

3.7. Реєстратор здійснює передачу реєстру за умови оплати емітентом послуг щодо ведення системи реєстру та його передачі, якщо інше не передбачено договором про ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

3.8. Реєстроутримувач, який здійснював ведення реєстру власників іменних цінних паперів випуску, що дематеріалізується, несе відповідальність за збереження первинних документів, на підставі яких він здійснював зміни в системі реєстру протягом трьох років від дати передачі реєстру зберігачу.

Реєстроутримувач, який здійснював ведення реєстру, зобов'язаний протягом трьох років від дати передачі реєстру забезпечити пред'явлення первинних документів, які були підставою для внесення змін до системи реєстру, або надання копій таких документів уповноваженим особам Національного депозитарію України, емітента, зберігача, якому було передано реєстр, а також особам, які були зареєстровані в реєстрі до дати передачі реєстру, на їх вимогу і державним органам відповідно до їх повноважень, визначених чинним законодавством України.

3.9. Реєстроутримувач повинен протягом 10 (десяти) робочих днів з дати закінчення зазначеного терміну зберігання, зазначеного в п. 3.8 цього Положення, або з дати закінчення (анулювання) дії дозволу на ведення реєстру власників іменних цінних паперів передати для довгострокового зберігання до Національного депозитарію України первинні документи, на підставі яких здійснювалися зміни у системі реєстру. Передача оформлюється відповідним актом приймання-передачі.

4. ДЕПОНУВАННЯ ГЛОБАЛЬНОГО СЕРТИФІКАТА ТА ЗАРАХУВАННЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ВИПУСКУ, ЩО ДЕМАТЕРІАЛІЗУЄТЬСЯ

4.1. Протягом 3 (трьох) робочих днів від дати передачі реєстру реєстроутримувачем емітент повинен оформити глобальний сертифікат випуску, що дематеріалізується, відповідно до вимог чинного законодавства та подати до депозитарію такі документи:

глобальний сертифікат випуску, що дематеріалізується;

копію свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів, що дематеріалізується, засвідчену в нотаріальному порядку;

розпорядження про зарахування цінних паперів випуску, що дематеріалізується;

розпорядження щодо переказу цінних паперів, викуплених емітентом;

розпорядження про переказ цінних паперів на рахунки в цінних паперах зберігачів цінних паперів;

примірник акта приймання-передачі, зазначеного в п. 3.3 цього Положення, який складено зі зберігачем;

копію договору зі зберігачем про відкриття рахунку в цінних паперах власникам, завірену емітентом.

4.2. Протягом 1 (одного) робочого дня після надання емітентом документів, зазначених у п. 4.1 цього Положення, депозитарій здійснює депонування глобального сертифіката та переказ цінних паперів на рахунки зберігачів та емітента.

4.3. Протягом п'яти робочих днів з дати депонування глобального сертифіката емітент повинен забезпечити отримання реєстроутримувачем копії глобального сертифіката, завіреної депозитарієм із зазначенням дати його депонування.

4.4. Після отримання від емітента копії глобального сертифіката реєстроутримувач протягом наступного робочого дня зобов'язаний подати до територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за місцезнаходженням емітента повідомлення, яке повинно містити:

назву, код за ЄДРПОУ та місцезнаходження реєстроутримувача;

назву, код за ЄДРПОУ та місцезнаходження емітента;

назву, код за ЄДРПОУ та місцезнаходження депозитарію, у якого депоновано глобальний сертифікат випуску цінних паперів, що дематеріалізується;

дату депонування глобального сертифіката;

реєстраційний номер глобального сертифіката.

4.5. У разі неотримання протягом 20 (двадцяти) робочих днів від дати припинення ведення реєстру від емітента копії глобального сертифіката реєстроутримувач зобов'язаний протягом наступного робочого дня надати до територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за місцезнаходженням емітента повідомлення, яке повинно містити:

назву, код за ЄДРПОУ та місцезнаходження реєстроутримувача;

назву, код за ЄДРПОУ та місцезнаходження емітента;

дату припинення ведення реєстру;

інформацію про те, що копії глобального сертифіката реєстроутримувачем протягом 20 (двадцяти) робочих днів від дати припинення ведення реєстру від емітента не отримано.

5. ВІДКРИТТЯ ЕМІТЕНТОМ РАХУНКІВ У ЦІННИХ ПАПЕРАХ ВЛАСНИКАМ ІМЕННИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ВИПУСКУ, ЩО ДЕМАТЕРІАЛІЗУЄТЬСЯ

5.1. Для забезпечення обліку прав власності на цінні папери випуску, що дематеріалізується, на рахунках у цінних паперах у зберігача емітент повинен укласти з обраним ним зберігачем договір про відкриття рахунків у цінних паперах власникам, які були зареєстрованими особами у реєстрі власників іменних цінних паперів на дату припинення ведення реєстру.

5.2. Договір про відкриття рахунків у цінних паперах власникам, що укладається між емітентом та зберігачем, має містити зобов'язання емітента та зберігача, що передбачені цим Положенням.

5.3. Для відкриття рахунків у цінних паперах власникам та зарахування на ці рахунки цінних паперів, що належать власникам, емітент не пізніше трьох днів після депонування глобального сертифіката випуску повинен надати зберігачу розпорядження на відкриття рахунків у цінних паперах та зарахування на них цінних паперів.

5.4. Зберігач виконує такі розпорядження емітента щодо рахунків у цінних паперах, відкритих відповідно до договору, зазначеного в п. 5.1 цього Положення:

а) про відкриття рахунків у цінних паперах власникам;

б) про зарахування цінних паперів на рахунки в цінних паперах;

в) до укладення договору з власником - про внесення змін до реквізитів власника цінних паперів (тільки щодо власника, який володіє менше ніж одним відсотком цінних паперів випуску).

Власник, який володіє одним відсотком цінних паперів випуску, що дематеріалізується, або більше, для внесення змін до своїх реквізитів щодо рахунку в цінних паперах, який відкритий йому емітентом, має дати зберігачу відповідне розпорядження та анкету рахунку в цінних паперах.

Зберігач повинен виконати розпорядження емітента, зазначені в підпунктах "а", "б" не пізніше двох місяців з дати отримання таких розпоряджень.

5.5. До укладення власником із зберігачем договору про відкриття рахунку в цінних паперах зберігач щодо обслуговування рахунку в цінних паперах, що відкритий власнику емітентом, здійснює:

зберігання цінних паперів на рахунку в цінних паперах власника;

надання першої виписки з рахунку в цінних паперах;

унесення змін до реквізитів власника цінних паперів;

зарахування на рахунок у цінних паперах власника перерахованих депозитарієм доходів у вигляді цінних паперів;

безумовні операції з управління рахунком у цінних паперах;

виконання розпорядження спадкоємця власника щодо переказу цінних паперів з рахунку в цінних паперах спадкодавця на рахунок спадкоємця.

Якщо власник цінних паперів випуску, що дематеріалізується, має рахунок у цінних паперах в іншого зберігача, то зберігач, у якого відкрито рахунок в цінних паперах цьому власнику емітентом, повинен здійснити перерахування цінних паперів випуску, що дематеріалізується, з рахунку в цінних паперах власника, відкритого емітентом, на рахунок в цінних паперах власника в іншого зберігача за умов надання йому власником відповідного розпорядження та анкети рахунку в цінних паперах.

5.6. Здійснення зберігачем депозитарних послуг, що не зазначені в п. 5.5 цього Положення, можливе тільки після укладення власником із зберігачем договору про відкриття рахунку в цінних паперах та надання зберігачу документів, що передбачені чинним законодавством.

5.7. Під час виконання зберігачем розпоряджень, які визначені в п. 5.4 цього Положення, зберігач повинен у разі звернення власника цінних паперів здійснювати дії, які вказані в пунктах 5.5, 5.6 цього Положення, у терміни, встановлені в Положенні про депозитарну діяльність, затвердженому рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 N 61.

5.8. Зберігач, що відкрив рахунки в цінних паперах власникам цінних паперів на підставі договору з емітентом, та депозитарій не мають право брати з власників плату за виконання операцій, наведених у п. 5.5 цього Положення.

Оплата послуг зберігача з дематеріалізації здійснюється емітентом відповідно до договору про відкриття рахунків у цінних паперах власникам, укладеного між емітентом та зберігачем.

6. ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ПРОВЕДЕННЯМ ДЕМАТЕРІАЛІЗАЦІЇ

Державний контроль за проведенням дематеріалізації здійснюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та її територіальними управліннями відповідно до чинного законодавства.

Т. в. о. начальника управлінняО. Драган






Пояснювальна записка до Положення про переведення випусків іменних цінних паперів у бездокументарну форму

А. Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Комісія відповідно до покладених на неї завдань: 18) розробляє і організовує виконання заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства України про цінні папери; 23) роз'яснює порядок застосування чинного законодавства про цінні папери.

Тобто Комісія має право розробити та організувати заходи, спрямовані на запобігання порушення прикінцевих положень Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", а також роз'яснити порядок застосування прикінцевих положень.

Б. Беручи до уваги, що абз. 2 п. 1 Розділу 6 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" прямо передбачає, що емітенти повинні були привести форми випусків своїх цінних паперів у відповідність з вимогами Закону у 6-ти місячний термін з дня його опублікування, слід зазначити наступне.

Наслідками прийняття емітентом рішення про визначення форми випуску цінних паперів і не приведення форми випуску у відповідність з Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні", повинно розцінюватися як невиконання емітентом вимог Закону, а саме абз. 2 п. 1 прикінцевих положень.

Слід зазначити, що така ситуація потребує негайного вирішення.

Випуски цінних паперів в бездокументарній формі сприяють обігу цінних паперів, роблять цей обіг надійним та безпечним, інтегрують нашу державу до розвинутих ринків Європи.

Відповідно до рекомендацій "Групи тридцяти" (G - 30) держава повинна підтримувати бездокументарні випуски цінних паперів, а також процес дематеріалізації.

Термін дематеріалізація розуміється в докладі як вилучення з обігу сертифікатів або інших підтверджуючих власність на фондові цінності паперових документів, після чого цінні папери подовжують існування тільки у формі бухгалтерських або комп'ютерних записів на рахунках.

Беручи до уваги шляхи розвитку нашого фондового ринку, поступовий перехід до бездокументарної форми випусків - наступний крок ринку, який повинна підтримати Комісія.

З цією метою розроблений проект Положення про переведення випусків іменних цінних паперів в бездокументарну форму.

Відповідно до цього проекту пропонується надати емітентам можливість за бажанням перевести свої випуски іменних цінних паперів в бездокументарну форму, за умови наявності рішення загальних зборів про переведення та знерухомлення 100 % цінних паперів випуску, що переводиться.

Переведення документарних цінних паперів на пред'явника в бездокументарну форму неможливе, так як процес збирання емітентом 100 % випуску є нереальним. Акції знаходяться в обігу і забезпечити 100 % знерухомлення є неможливим. Ігнорування власників цінних паперів, що "не знайшлися", є порушенням прав акціонерів, що є неприпустимим.

Беручи до уваги вищенаведене, першим кроком для вирішення проблеми дематеріалізації цінних паперів буде переведення випусків іменних цінних паперів в бездокументарну форму.