A A A K K K

Щодо затвердження кваліфікаційних вимог до осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави

№ 1217 від 20 червня 2004 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

21.06.2004м.КиївN 1217

Щодо затвердження кваліфікаційних вимог до осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави

На виконання пункту 14 заходів, спрямованих на забезпечення цілей, визначених Основними концептуальними підходами до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2004 N 155, та з метою підвищення ефективності підбору та призначення осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави у господарських товариствах

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити кваліфікаційні вимоги до осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави (додаються).

2. Департаменту з питань управління корпоративними правами держави у відкритих акціонерних товариствах (А. Гудзь) та Департаменту спільних підприємств, міждержавних майнових відносин та власності за кордоном ( О. Бобровніков) забезпечувати застосування цих кваліфікаційних вимог до осіб, з якими укладатимуться договори доручення на виконання функцій управління корпоративними правами держави у господарських товариствах.

3. Рекомендувати органам, уповноваженим управляти корпоративними правами держави, які виконують зазначені функції на підставі генеральної угоди з Фондом державного майна, застосовувати затверджені Кваліфікаційні вимоги при призначенні осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави.

4. Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав держави ( А. Сачівко) забезпечити подання цього наказу на публікацію у виданнях Фонду державного майна України у п'ятиденний термін з дня його затвердження.

5. Управлінню офіційних друкованих видань Адміністративно-господарського департаменту (Н. Путівська) забезпечити опублікування цього наказу у "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію" та додатку-газеті "Відомості приватизації".

6. Департаменту взаємодії з засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю (А. Гриненко) забезпечити розміщення цього наказу на веб-сайті Фонду.

7. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Перший заступник Голови ФондуЄ. Григоренко

Затверджено:
Наказ Фонду державного
майна України
від __________ 2004 N _____

Кваліфікаційні вимоги до осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави в органах управління господарських товариств

Кваліфікаційні вимоги розроблені на виконання пункту 14 заходів, спрямованих на забезпечення цілей, визначених Основними концептуальними підходами до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 року N 155, відповідно до положень Господарського кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 N 791 "Про управління корпоративними правами держави".

Ці вимоги встановлюються до осіб, що залучатимуться до виконання функцій управління корпоративними правами держави у господарських товариствах, з метою сприяння підвищенню ефективності управління корпоративними правами держави, підбору та залученню висококваліфікованих спеціалістів для здійснення зазначених функцій.

Функції управління корпоративними правами держави здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України :

відповідальним представником, який призначається за рішенням Фонду державного майна України або органу виконавчої влади, що виконує функції з управління корпоративними правами держави ( далі-орган управління) на підставі генеральної угоди з Фондом державного майна України;

уповноваженою особою з управління корпоративними правами держави, якою може бути громадянин (недержавний службовець) або юридична особа, що визначена за результатами конкурсу, з якою відповідний центральний органом виконавчої влади укладає договір доручення на виконання функцій з управління корпоративними правами держави.

1. Особами, уповноваженими управляти корпоративними правами держави від органів управління, призначаються працівники Фонду державного майна України або інших органів виконавчої влади, які обіймають посаду згідно штатного розпису не нижче головного спеціаліста, та яким діючим законодавством не заборонено здійснювати відповідні функції з управління корпоративними правами держави.

2. Виконання функцій з управління корпоративними правами держави в органах управління господарських товариств є додатковими посадовими обов'язками державних службовців.

3. До осіб (державних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави, встановлюються вимоги щодо наявності вищої освіти, стажу роботи на державній службі не менш ніж 3 роки та відповідної кваліфікації у сфері корпоративного управління.

4. До осіб (недержавних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави, встановлюються вимоги щодо наявності вищої освіти, відповідної кваліфікації та досвіду роботи у сфері корпоративного управління.

5. Підтвердженням відповідної кваліфікації у сфері корпоративного управління для уповноважених осіб є наявність кваліфікаційного сертифіката на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, отриманого за результатами складання кваліфікаційного іспиту після проходження курсу навчання за відповідною типовою програмою навчання з питань управління корпоративними правами держави.

Особи, які отримали кваліфікаційний сертифікат та здійснюють функції з управління корпоративними правами держави зобов'язані не рідше одного разу на три роки підвищувати кваліфікацію з питань управління корпоративними правами держави.

6. До осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави, встановлюються такі додаткові вимоги :

професійні навички, що грунтуються на сучасних спеціальних знаннях у сфері ринкової економіки, корпоративного управління та фондового ринку, бухгалтерського обліку та фінансів, що дозволить їй брати участь у розробці стратегії розвитку господарського товариства та впровадженні заходів, які забезпечуватимуть його рентабельність та ліквідність, ефективність використання і збереження майна, залучення та реалізацію інвестицій, нарахування і виплату дивідендів і дасть змогу оцінювати управлінську діяльність виконавчого органу товариства;

обізнаність у сфері юридичних основ керування господарським товариством, розуміння обов'язків товариства перед державою та суспільством;

вміння швидко реагувати на зміни умов ведення бізнесу, технологій, ринків, тенденцій та можливостей;

здатність аналізувати та оцінювати фінансові та робочі звіти, забезпечувати проведення грунтовного аналізу фінансово-господарської діяльності господарського товариства, володіти основами законодавства з питань оподаткування, знаннями щодо типових фінансових зловживань та помилок;

відсутність конфлікту інтересів;

чесність, незалежність суджень, об'єктивність, справедливість , зрілість та відповідальність за виконання відповідних функцій в органах управління господарських товариств;

організаторські здібності, необхідні для прийняття і успішної реалізації відповідних управлінських рішень;

вміння конструктивно працювати в команді разом з іншими акціонерами, бути лідерами та відстоювати інтереси держави.

7. Особа, уповноважена управляти корпоративними правами держави, повинна вимагати від інших представників органів управління господарських товариств дотримання чинного законодавства з питань корпоративного управління з метою захисту інтересів держави як акціонера та виконання своїх зобов'язань перед державою.

8. Одна і та ж особа не може виконувати функції управління корпоративними правами держави більш як у 3 господарських товариствах.

9. З особою, уповноваженою управляти корпоративними правами держави, повинна укладатись угода про нерозголошення комерційної таємниці та конфіденційної інформації про діяльність товариства.

10. У разі призначення уповноваженою особою на виконання функцій з управління корпоративними правами держави юридичної особи, з якою відповідним центральним органом виконавчої влади укладено договір доручення на здійснення зазначених функцій, вона повинна мати:

позитивні результати фінансово-господарської діяльності за три попередніх роки;

статутний фонд не менше 5 відсотків номінальної вартості корпоративних прав держави, які передаються в управління;

не повинна мати заборгованості з податків та інших обов'язкових платежів; простроченої заборгованості з виплати заробітної плати.

Зазначені вимоги мають бути підтверджені відповідними довідками, поданими юридичною особою до відповідного центрального органу виконавчої влади для її участі у конкурсі з визначення уповноваженої особи на виконання функцій управління корпоративними правами держави.

11. Особа, яка безпосередньо здійснюватиме функції управління корпоративними правами держави від імені юридичної особи, визначається із числа її найбільш досвідчених посадових осіб і спеціалістів і повинна відповідати вимогам, установленим до осіб, уповноважених управляти корпоративними правами держави цими Кваліфікаційними вимогами.

12. Особами, уповноваженими управляти корпоративними правами держави, не можуть бути призначені:

особи, яким законодавством встановлені обмеження щодо обрання до складу органів управління господарських товариств;

особи, яким суд заборонив займатися певною діяльністю;

особи, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші корисливі злочини;

особи, які мають негативну характеристику щодо попереднього виконання функцій з управління корпоративними правами держави.

Директор Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав державиА. Сачівко