A A A K K K

Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2006 році та основні завдання на 2007 рік (Витяг)

№ 544 від 20 березня 2007 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 21 березня 2007 р.Київ№ 544

Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2006 році та основні завдання на 2007 рік

(Витяг)

Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Відзначити, що коаліційний Уряд розпочав свою роботу в умовах посилення кризових явищ в економіці та соціальній сфері, найгострішими серед яких були проблеми, що виникли на ринках нафтопродуктів і продовольства, проблеми, пов’язані із забезпеченням України природним газом, підготовкою економіки та житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період, забезпеченням надходження коштів до державного бюджету в запланованих обсягах, погіршенням взаємовідносин з Російською Федерацією.

... З метою розв’язання зазначених проблем Уряд затвердив План невідкладних заходів щодо подолання кризових явищ в економіці та соціальній сфері, розроблений на основі положень Угоди про створення Антикризової коаліції у Верховній Раді України V скликання.

Здійснення у другому півріччі 2006 р. невідкладних заходів дало змогу подолати кризові явища і негативні тенденції в економіці та соціальній сфері, виконати державний бюджет, стабілізувати забезпечення споживачів природним газом, розпочати системну роботу з реалізації інвестиційно-інноваційних пріоритетів економічного зростання.

У результаті послідовних та ефективних дій Уряду щодо виконання рішень Верховної Ради України та реалізації пропозицій Президента України вдалося значно підвищити темпи соціально-економічного розвитку і досягти за підсумками року зростання реального валового внутрішнього продукту на 7,1 відсотка, що в 2,6 раза перевищує рівень 2005 року, а обсягів промислового виробництва – на 6,2 відсотка, або в 2 рази. За обсягом промислового виробництва досягнуто рівня 1990 року. Не допущено зниження обсягів сільськогосподарського виробництва. В економіку залучено прямі іноземні інвестиції в обсязі майже 4,6 млрд доларів США.

Протягом другого півріччя збільшено обсяг фінансування з державного бюджету інвестиційних проектів, природоохоронної діяльності, програм підтримки пріоритетних галузей економіки.

Випереджаючими темпами порівняно із збільшенням валового внутрішнього продукту збільшувалися доходи громадян, що свідчить про соціальну спрямованість економічного зростання: реальний наявний дохід домашніх господарств збільшився порівняно з 2005 роком на 16,1 відсотка, середня заробітна плата зросла на 18,3 відсотка і досягла у грудні 2006 р. 1 277 гривень. Істотно підвищено розмір гарантованих державою мінімальних соціальних виплат.

Порівняно з початком року на 10 відсотків зросла мінімальна пенсія. Середній розмір пенсійної виплати збільшився на 18,9 відсотка і на кінець року становив 458 гривень.

Соціальні видатки бюджету профінансовано на 100 відсотків. Протягом року заборгованість з виплати заробітної плати зменшено більш як на 150 млн гривень.

Практично завершено роботу з прийняття законів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі. У рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Європейським співтовариством збільшено квоти на поставку української металопродукції до країн – членів Європейського Союзу. Парафовано угоди між Україною та Європейським Союзом щодо спрощення візового режиму та про реадмісію.

Відновлено конструктивне співробітництво з Російською Федерацією, в результаті чого на середньострокову перспективу розв’язано критичну для України проблему газопостачання, послаблено обмеження на експорт до Росії українських товарів, зокрема м’ясо-молочної продукції.

Від невідкладних та антикризових дій Уряд перейшов до роботи із стратегічного планування соціально-економічного розвитку.

Своєчасно прийнято Державний бюджет України на 2007 рік та за результатами розвитку економіки внесено зміни до нього, завдяки чому забезпечено новий рівень соціального захисту громадян, підготовлено до розгляду у другому читанні проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2007 рік.

Завершується розроблення проектів Програми діяльності Кабінету Міністрів України та з урахуванням кращого світового досвіду Стратегії соціально-економічного розвитку України до 2011 року, в яких буде визначено пріоритети розвитку на середньострокову перспективу, спрямовані на забезпечення високих темпів економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності національної економіки, перехід до інноваційної моделі розвитку та побудови пізньоіндустріальної економіки.

2. З метою закріплення позитивних тенденцій, забезпечення сталого розвитку держави та її регіонів, досягнення високих темпів економічного зростання та посилення його соціальної спрямованості, поліпшення якості життя громадян Першому віце-прем’єр-міністру України, віце-прем’єр-міністрам, міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, Голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій зосередити в 2007 році зусилля на виконанні таких основних завдань:

... удосконалення державного управління, підвищення результативності роботи вертикалі виконавчої влади, розмежування функцій з нормативного регулювання та з контрольно-наглядової діяльності, надання державних послуг і управління державним майном, розвиток інституту державної служби, покращення нормативного регулювання адміністративних послуг, посилення кадрового потенціалу місцевих органів виконавчої влади;

... завершення у травні розроблення проектів програм соціально-економічного розвитку регіонів на період до 2011 року; проведення ефективної та прозорої приватизації державного майна, забезпечення його відчуження за прозорими процедурами на конкурентних засадах;

підвищення ефективності управління об’єктами державної власності, оптимізація структури державного сектору економіки, зокрема шляхом зменшення кількості об’єктів, що не мають стратегічного значення для економіки та безпеки держави і не займають монопольного становища на ринку, першочергового продажу пакетів акцій, володіння якими не дає державі змоги істотно впливати на роботу підприємств;

покращення взаємодії органів виконавчої влади та суб’єктів господарювання, зменшення втручання центральних і місцевих органів виконавчої влади в їх діяльність, дерегуляція підприємницької діяльності;

забезпечення реального захисту права приватної власності, недопущення незаконного відчуження приватної власності, ефективна протидія рейдерству;

... сприяння активізації інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання та модернізації виробництва з метою збільшення обсягів випуску продукції, конкурентоспроможної на внутрішньому та зовнішньому ринку;

... завершення формування нормативно-правової бази з питань функціонування повноцінного ринку землі.

... 3. З метою консолідації зусиль органів державної влади, спрямованих на прискорення реформування усіх визначальних сфер життя держави, визнати за необхідне утворення під керівництвом Прем’єр-міністра України Урядового комітету з реформ.

4. Міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, Голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:

забезпечити виконання планів роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, регіональних програм економічного і соціального розвитку на 2007 рік з урахуванням завдань, визначених цією постановою;

інформувати щокварталу до 20 числа наступного місяця Міністерство економіки про підсумки розвитку відповідних галузей економіки, сфер діяльності та регіонів для подання узагальнених матеріалів Кабінетові Міністрів України до 1 числа другого місяця, що настає після звітного кварталу.

5. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на Першого віце-прем’єр-міністра України та віце-прем’єр-міністрів з питань, що належать до їх компетенції.

Прем’єр-міністр УкраїниВ. ЯНУКОВИЧ