A A A K K K

Про результати перевірки виконання умов договорів купівлі-продажу

№ 156 від 31 січня 2006 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

01.02.2006м.КиївN 156

Про результати перевірки виконання умов договорів купівлі-продажу

На виконання вимог чинного законодавства України щодо здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна (далі - договір) та наказу Фонду державного майна України (далі - Фонд) від 30 жовтня 1997 року N1160 "Про організацію виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 вересня 1997 року N1012" Фондом, його регіональними відділеннями та Фондом майна АР Крим у 2005 році перевірено стан виконання покупцями державного майна умов укладених договорів.

Всього протягом 2005 року перевірено виконання умов 5270 договорів, тобто всіх договорів, які підлягали контролю. Кількість здійснених перевірок склала 6120. Результати контролю підтвердили тенденцію до поліпшення виконавської дисципліни покупців. Частка договорів, за якими допущено невиконання або неналежне виконання тих чи інших умов договорів, склала 12,9 відсотка загальної кількості перевірених (790 договорів) і є найменшою за всі роки контролю. З метою усунення допущених покупцями порушень умов договорів органами приватизації протягом року з ними проводилася відповідна робота.

Загальні обсяги інвестицій, внесених у підприємства України з наростаючим з 1995 року підсумком, становлять 4,83 млрд.грн., 573,2 млн.дол. США та 72,0 млн.євро (що у перерахунку на національну грошову одиницю становить 6,877 млрд.грн.) і в цілому перевищують обсяги, передбачені на цей період умовами договорів. У тому числі у стратегічно важливі для економіки і безпеки держави підприємства їх внесено на загальну суму 2,91 млрд. грн., 414,94 млн. дол.США та 859,7 тис. євро. Тобто більше половини всіх інвестицій (майже 60 відсотків) надійшло саме у ці підприємства, кількість договорів купівлі-продажу пакетів акцій яких у загальній кількості договорів з інвестзобов'язаннями становить лише 12,2 відсотка.

Зафіксовано створення на підприємствах нових робочих місць. Реалізуються інші зобов'язання покупців.

Поряд з цим, у зв'язку з неналежним виконанням ряду умов договорів, недовнесено інвестицій на загальну суму 405,97 млн.грн. і 11,55 млн. дол. США. Мають місце випадки неналежного виконання інших умов договорів.

За виявленими порушеннями органами приватизації вживалися до покупців передбачені законодавством і договорами купівлі-продажу заходи впливу.

Продовжувалася робота з розірвання договорів купівлі-продажу за невиконання покупцями об'єктів приватизації взятих зобов'язань та повернення таких об'єктів у державну власність з метою їх повторного продажу. Станом на 1 січня 2006 року у державну власність повернуто 193 об'єкти. Ще за 199 об'єктами така робота триває. З числа повернутих у державну власність об'єктів вже повторно продано 105 об'єктів. Сума коштів, отриманих від повторного продажу, становить майже 70 млн.грн. і перевищує отриману від першого продажу суму у 2,3 раза.

У зв'язку з вищевикладеним

Н А К А З У Ю:

1. Затвердити звіт про результати контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації, здійсненого протягом 2005 року (додається).

2. Регіональним відділенням Фонду:

забезпечити у 2006 році здійснення перевірок виконання умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації згідно з вимогами організаційно-розпорядчих документів Фонду та вжити заходів до підвищення ефективності контролю;

у місячний термін розробити та затвердити наказами регіональних відділень заходи щодо підвищення ефективності контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації і надати їх Департаменту постприватизаційного супроводження Фонду.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду Потімкова О.Ю.

Голова ФондуВ. Семенюк

ЗавантажитиЗвіт про результати контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації, здійсненого протягом 2005 року