A A A K K K

Про виконання ст. 118 Закону України "Про державний Бюджет України на 2007 рік"

№ 43 від 17 січня 2007 р.

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

НАКАЗ

18.01.2007м.Київ№ 43

Про виконання ст. 118 Закону України "Про державний Бюджет України на 2007 рік"

З метою приведення договорів оренди нерухомого державного майна у відповідність до вимог чинного законодавства, на виконання статті 118 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" та у зв'язку з впровадженням постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.06 №1846 змін до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок перегляду договорів оренди нерухомого державного майна відповідно до вимог ст. 118 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" (додається).

2. Начальникам регіональних відділень Фонду державного майна України забезпечити постійний контроль за виконанням вимог зазначеного Порядку.

3. Регіональним відділенням Фонду державного майна України звітувати перед Фондом про кількість договорів оренди, переглянутих відповідно до зазначеного Порядку двічі на місяць ( 5 та 20 числа місяця за станом на 1 та на 16 число місяця відповідно), починаючи з 6 лютого 2007 року. Інформацію надавати у паперовому та електронному вигляді (e:mail Yrchenko@spfu.gov.ua).

4. Департаменту з питань управління державним майном та орендних відносин зареєструвати цей наказ у встановленому порядку в Міністерстві юстиції України.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Заступника Голови Фонду державного майна України Лєдомську С.Ю.

Голова ФондуВ. Семенюк

 ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом ФДМУ
від 18 січня 2007 р. № 43

Порядок перегляду договорів оренди нерухомого державного майна відповідно до вимог ст.118 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік".

1. Цей Порядок регулює процедуру перегляду договорів оренди нерухомого майна за договорами оренди, укладеними або погодженими Фондом державного майна України, його регіональними відділеннями і представництвами, а також Фондом майна АР Крим.

2. Перегляду за цим Порядком підлягають всі договори оренди нерухомого державного майна, крім договорів оренди нерухомого майна, укладених бюджетними установами, Пенсійним фондом України та його організаціями (як орендарями).

3. Перегляд здійснюється відповідно до встановленої ст.118 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" норми про визначення орендної плати відповідно до ринкової вартості у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Такий порядок встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.06 № 1846, якою передбачено, що орендні ставки розглядаються як стартові для проведення конкурсів на право оренди державного майна (на яких і визначається ринкова орендна плата), а самі ставки істотно змінені.

Таким чином, перегляд договорів оренди здійснюється в частині розміру орендної плати відповідно до встановлених зазначеною постановою орендних ставок.

4. Орендодавці протягом січня 2007 р. мають письмово попередити всіх орендарів про перегляд договорів оренди в частині орендної плати з 1 січня 2007 р. Роз'яснити орендарям, що підставою для перегляду є:

  • ст.21 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", яка передбачає перегляд розміру орендної плати у "випадках, встановлених законодавчими актами України". Якраз таким актом є Закон України "Про Державний бюджет України на 2007 рік";
  • умови договору оренди (якщо договором передбачений перерахунок орендної плати у разі зміни Методики її розрахунку).
5. Перегляд договорів має бути здійснений шляхом укладення додаткових угод до договорів оренди у строки, передбачені графіком перегляду договорів, розробленим Фондом державного майна України. Базовим місяцем розрахунку та першим місяцем оплати за новими ставками

визначити січень 2007 р. Орендна плата за січень 2007 р. визначається за формулою:

Орендна плата за грудень 2006 р.:орендна ставка, що діяла ранішехорендна ставка за постановою від 27.12.06 № 1846хіндекс інфляції за січень 2007 р.

У разі підписання додаткових угод до опублікування індексу інфляції за січень 2007 р. розраховувати умовну базову орендну плату за січень 2007 р. без врахування індексу інфляції за січень 2007 р. з вказівкою на необхідність її корекції на зазначений індекс.

6. Договори оренди, строк яких закінчується у 2007р., можуть бути продовжені в порядку, визначеному законодавством за умови перерахунку розміру орендної плати за ставками, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.06 № 1846.

7. Стосовно договорів оренди приміщень, укладених державними підприємствами понад визначену статтею 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" квоту у 200 кв. м, то перегляд орендної плати є підставою для поширення на них вимог ст.287 Господарського кодексу України. Це означає, що договори оренди приміщень понад квоту у 200 кв. м мають бути переукладені з відповідним органом приватизації за місцем розташування об'єкта оренди.

Заступник Голови ФондуС. Лєдомська