A A A K K K

Щодо підготовки розпоряджень про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів

№ 10-31-12636 від 8 жовтня 2003 р.

Інструктивний лист ФДМУ
від 09.10.2003 № 10-31-12636

Щодо підготовки розпоряджень про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів

Регіональні відділення Фонду державного майна України

   З метою забезпечення органами приватизації контролю за виконанням покупцями акцій відкритих акціонерних товариств зобов'язань, передбачених умовами продажу, в разі, коли покупці, що придбали акції, які випущені у документарній формі, здійснили їх знерухомлення, Фонд державного майна України (ФДМУ) надає роз'яснення щодо підготовки розпоряджень про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.
   Нормативно-правовими актами передбачено, що пакети акцій, які продаються за конкурсом або передаються державним акціонерним та холдинговим компаніям, обтяжені відповідними зобов'язаннями на певний термін.
   Пунктом 11.2 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 № 60, передбачено, що зареєстрована особа повинна інформувати реєстратора про обтяження іменних цінних паперів зобов'язаннями.
   Згідно з п.2.9 Порядку здійснення операцій в системі реєстру власників іменних цінних паперів на підставі документів, які надаються органом приватизації*, затвердженого наказом ФДМУ від 11.09.2000 № 1885 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.09.2000 за № 631/4852, про обтяження іменних цінних паперів зобов'язаннями повідомляється в розпорядженні про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.
   Але виникають ситуації, коли новий власник пакета акцій, які обтяжені зобов'язаннями, проводить операцію знерухомлення цього пакета. Іменні цінні папери в системі реєстру з особового рахунка власника переміщуються на особовий рахунок зберігача, при цьому інформація про обтяження іменних цінних паперів зобов'язаннями не передається, що може призвести в подальшому до відчуження без виконання особливих умов, які були передбачені при продажу чи передачі зазначеного пакета акцій.
   Щоб запобігти подібним ситуаціям, треба в розпорядженні про внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів у разі наявності обтяження іменних цінних паперів зобов'язаннями вказувати: "У разі знерухомлення покупцем зазначеного пакета акцій реєстроутримувач зобов'язаний у свідоцтві про знерухомлення іменних цінних паперів повідомити про обтяження іменних цінних паперів зобов'язаннями".

   Перший заступник Голови
   Фонду  Є. ГРИГОРЕНКО