A A A K K K

Про затвердження Порядку регулярної оцінки діяльності осіб (не державних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави

№ 1115 від 9 червня 2004 р.

Фонд державного майна України

Наказ

10.06.2004N 1115

Про затвердження Порядку регулярної оцінки діяльності осіб (не державних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави

На виконання Основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 року N 155, з метою здійснення контролю за діяльністю уповноважених осіб (не державних службовців) щодо ефективності управління корпоративними правами держави в акціонерних товариствах та визначення їх професійного рівня,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок регулярної оцінки діяльності осіб (не державних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави, що додається.

2. Директору Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав держави А. Сачівку забезпечити подання зазначеного Порядку для опублікування в "Державному інформаційному бюлетені про приватизацію" та розміщення на офіційному інформаційному сервері Фонду.

3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Перший заступник Голови ФондуЄ. Григоренко




ЗАТВЕРДЖЕНО
наказ Фонду державного майна України
від 10.06.2004 N 1115

ПОРЯДОК
регулярної оцінки діяльності осіб (не державних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави

1. Порядок регулярної оцінки діяльності осіб (не державних службовців), уповноважених управляти корпоративними правами держави розроблений на виконання Основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2004р. N 155, відповідно до Господарського Кодексу України, Постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2000р. N 791 "Про управління корпоративними правами держави" та інших нормативно-правових актів.

2. Метою цього Порядку є регламентація дій громадян (не державних службовців) та юридичних осіб, які були визначені за результатами конкурсу та з якими відповідний орган приватизації уклав договір доручення на виконання функцій з управління пакетом акцій акціонерного товариства, що належить державі (надалі - уповноважені особи).

3. Оцінка діяльності уповноважених осіб здійснюється для встановлення контролю за ефективністю управління корпоративними правами держави, визначення професійного рівня уповноважених осіб та їх відповідальності за результати діяльності товариств, у статутному фонді яких є державна частка.

4. Звітним періодом, за який проводиться оцінка уповноважених осіб та здійснюється контроль за їх діями, є календарний квартал, рік.

5. Проведення оцінки діяльності уповноважених осіб покладається на постійно діючу Комісію з проведення фінансово-економічного аналізу господарської діяльності ВАТ, утворену наказом ФДМУ від 10.04.2000р. N744.

Повноваження щодо здійснення оцінки діяльності уповноважених осіб можуть покладатися на іншу комісію органу приватизації.

6. Організація діяльності комісій з проведення оцінки діяльності уповноважених осіб покладається на відповідний Департамент Фонду державного майна України або структурний підрозділ органу приватизації, до повноважень якого належить управління корпоративними правами держави в акціонерних товариствах.

7. Оцінка діяльності уповноважених осіб здійснюється на підставі їх звітності та результатів фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств з урахуванням фінансово-майнового стану, соціальної ролі, державних потреб в результатах функціонування товариства та ступеню корпоративного контролю держави в товаристві (розміру державної частки у статутному фонді).

Порядок та терміни подання звідності уповноважених осіб здійснюється відповідно до Порядку звітності представників органів, уповноважених управляти відповідними корпоративними правами держави в органах управління господарських товариств, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 р. N791.

Датою подання звіту вважається день фактичної її передачі за належністю, а у разі надсилання його поштою - дата одержання адресатом звіту. Зазначена на штемпелі підприємства зв'язку, що обслуговує адресата.

Неподання звіту у визначені терміни без поважних причин розглядається як невиконання уповноваженою особою функцій з управління корпоративними правами держави.

8. Оцінка діяльності уповноваженої особи здійснюється шляхом порівняння показників, встановлених договором дорученням, укладеним уповноваженою особою з відповідним органом приватизації, з показниками, які фактично досягнуті та представлені в звіті.

Результати фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства оцінюються відповідно до критеріїв оцінки ефективності управління корпоративними правами держави, визначених та затверджених Фондом державного майна України.

9. На підставі аналізу звіту уповноваженої особи відповідний Департамент Фонду державного майна України або структурний підрозділ органу приватизації готує висновки щодо:

9.1. Результатів фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства.

9.2. Виконання фінансового плану акціонерного товариства.

9.3. Виконання умов контракту керівником виконавчого органу акціонерного товариства.

9.4. Виконання договору доручення уповноваженою особою.

10. Оцінка діяльності уповноважених осіб може мати такі значення:

  • ефективна;
  • задовільна;
  • неефективна.
11. Діяльність уповноваженої особи щодо управління корпоративними правами держави вважається ефективною, якщо уповноважена особа досягла виконання усіх показників, визначених пунктом 9 Порядку.

12. Діяльність уповноваженої особи щодо управління корпоративними правами держави вважається задовільною, якщо уповноважена особа досягла виконання показників, визначеними пунктами 9.2, 9.4 Порядку.

13. Діяльність уповноваженої особи щодо управління корпоративними правами держави вважається незадовільною, якщо уповноважена особа не досягла виконання показників, визначених пунктом 9 Порядку.

14. Якщо уповноваженою особою у звітному періоді забезпечене "ефективне управління" пакетом акцій, що належить державі, Фондом державного майна України може застосовувати заходи матеріального стимулювання у вигляді додаткової винагороди або іншого заохочення, якщо останні передбачені умовами договору доручення.

15. У випадку "задовільного" управління більше трьох періодів поспіль, питання щодо діяльності уповноваженої особи доцільно розглянути на засіданні комісії Фонду державного майна України або іншого органу приватизації, яка здійснює оцінку діяльності, та надати цій особі пропозиції щодо підвищення ефективності управління корпоративними правами держави.

16. У разі трактування дій уповноваженої особи як "неефективне управління" за результатами двох звітних періодів поспіль Фонд державного майна України або інший орган приватизації застосовують позбавлення додаткових винагород та заходи матеріального стимулювання (якщо такі передбачені), а також зменшення розміру оплати за виконання уповноваженою особою функцій з управління корпоративними правами держави відповідно до договору доручення.

Якщо оцінка діяльності уповноваженої особи "неефективне управління" визнана більше трьох періодів поспіль Фонд державного майна України або інший орган приватизації має вжити відповідних заходів щодо усунення цієї особи від виконання функцій з управління в порядку, встановленому чинним законодавством.

17. Про результати кожного засідання комісії її голова повідомляє Голову Фонду або керівника іншого органу приватизації, згідно з наказом якого проводилась оцінка діяльності уповноважених осіб.

Директор Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав державиСачівко А.І.