A A A K K K

Про внесення змін та доповнень до Положення про порядок приватизації майна підприємств і організацій рибної галузі

№ 1631/114 від 17 серпня 1998 р.

Про внесення змін та доповнень до Положення про порядок приватизації майна підприємств і організацій рибної галузі

Наказ Фонду державного майна України
і Державного комітету рибного господарства України
від 18 серпня 1998 року N 1631/114

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
31 серпня 1998 р. за N 537/2977

На виконання Постанови Верховної Ради України "Про порядок введення в дію Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" від 19.01.97 N 90/97-ВР НАКАЗУЄМО:

1. Внести зміни і доповнення до Положення про порядок приватизації майна підприємств і організацій рибної галузі, затвердженого спільним наказом Фонду державного майна України та Міністерства рибного господарства України від 11.10.96 N 1218/174, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.10.96 за N 636/1661, виклавши його в новій редакції (додається)

2. Директору Департаменту з питань реформування власності в агропромисловому комплексі Чорноіванову В. В. забезпечити державну реєстрацію зазначеного Положення в Міністерстві юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду Васильєва В. В.

В. о. Голови Фонду державного майна УкраїниВ. Крюков
Голова Державного комітету рибного господарства УкраїниМ. Шведенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного
майна України та Міністерства
рибного господарства України
від 11 жовтня 1996 р. N 1218/174
(в редакції наказу Фонду державного
майна України та Державного
комітету рибного господарства
України
від 18 серпня 1998 р. N 1631/114)

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
31 серпня 1998 р. за N 537/2977

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО ПОРЯДОК ПРИВАТИЗАЦІЇ МАЙНА ПІДПРИЄМСТВ І ОРГАНІЗАЦІЙ РИБНОЇ ГАЛУЗІ

Розділ 1. Загальні положення

1.1. Це Положення розроблене відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств" 19.01.97 N 89/97-ВР, Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" 10.07.96 N 290/96-ВР і визначає порядок приватизації майна підприємств і організацій рибної галузі (далі - Положення).

1.2. Відповідно до цього Положення приватизації підлягає державне майно:

1.2.1. Рибокомбінатів, рибоводно (рибницько)-меліоративних станцій, нерестово-вирощувальних рибницьких господарств, які спеціалізуються на вирощуванні рибопосадкового матеріалу і товарної риби в ставках, басейнах, лиманах та інших внутрішніх водоймах (далі - рибні господарства).

1.2.2. Комбікормових заводів, що виробляють спеціальні рибні корми; підприємств, на яких виготовляється обладнання для рибництва та знаряддя лову; пересувних механізованих колон, які спеціалізуються на будівництві та ремонті рибогосподарських об'єктів; рибокомбінатів і рибозаводів з переробки рибної сировини; холодильників, призначених для зберігання риби, а також інших підприємств, які переробляють сировину рибних господарств (далі - рибні підприємства).

1.2.3. Рибокомбінатів і рибозаводів по переробці океанічної (морської) сировини та об'єктів океанічного рибопромислового флоту.

1.3. Проекти планів приватизації підприємств і організацій рибної галузі, в разі їх узгодження з Кабінетом Міністрів України, погоджуються також з Державним комітетом рибного господарства України і Антимонопольним комітетом України.

У проектах планів приватизації цих підприємств та організацій комісією з приватизації визначається пакет акцій, який тимчасово залишається у державній власності. Пільги працівникам підприємства, що приватизується, та прирівняним до них особам надаються залежно від розміру вказаного пакета.

Розділ 2. Приватизація майна рибних господарств

2.1. Приватизація державного майна рибних господарств, указаних у пункті 1.2.1 цього Положення, здійснюється шляхом перетворення їх у відкриті акціонерні товариства на умовах, передбачених статтями 5, 6, 7 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі". При цьому зберігається профільність, технологічна єдність виробництва та цілісність майнових комплексів.

З метою забезпечення здійснення демонополізації структурні підрозділи, які не мають технологічної єдності, мають закінчений цикл виробництва і є окремими майновими комплексами, можуть бути окремими об'єктами приватизації.

2.2. Приватизація рибних господарств здійснюється відповідно до Положення про порядок приватизації майна радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також заснованих на їх базі орендних підприємств, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 8 грудня 1997 р. N 1398,зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 1998 р. за N 45/2485, з урахуванням особливостей рибної галузі.

2.3. При визначенні пільг, передбачених ст. 6 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі", комісія з приватизації враховує відомості про вартість майна, що припадає в середньому на одного члена колективного сільськогосподарського підприємства по області (Автономній Республіці Крим), які (відомості) згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 січня 1994 р. N 19 подаються відповідним органом державного управління сільського господарства і продовольства в 20-денний термін з моменту повідомлення його про прийняте рішення щодо приватизації рибного господарства.

2.4. Приватизації не підлягають, згідно з ст. 5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств", водні ресурси та інші природні ресурси, які є об'єктами права власності Українського народу.

Розділ 3. Приватизація майна рибних підприємств, що обслуговують рибні господарства та переробляють їхню сировину

3.1. Приватизація майна рибних підприємств, зазначених у пункті 1.2.2 цього Положення, здійснюється шляхом перетворення їх у відкриті акціонерні товариства на умовах, передбачених статтями 2, 3, 4 Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі". При цьому зберігається профільність, технологічна єдність виробництва та цілісність майнових комплексів.

З метою забезпечення здійснення демонополізації структурні підрозділи, які не мають технологічної єдності, мають закінчений цикл виробництва і є окремими майновими комплексами, можуть бути окремими об'єктами приватизації.

3.2. Приватизація рибних підприємств здійснюється відповідно до Положення про порядок приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 09.08.96 N 903, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України3 вересня 1996 р. за N 496/1521, з урахуванням особливостей рибної галузі.

3.3. Плани приватизації рибних підприємств розробляються відповідно до Положення про типовий план приватизації несільськогосподарських підприємств і організацій агропромислового комплексу, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 09.08.96 N 903 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції Україні 3 вересня 1996 р. за N 495/1520, з урахуванням особливостей рибної галузі.

3.4. Недержавним сільськогосподарським підприємствам (колективні сільськогосподарські підприємства, спілки селян, колгоспи, спілки кооперативів, акціонерні товариства, селянські (фермерські) господарства та інші суб'єкти сільськогосподарських, рибних підприємств недержавних форм власності) та рибним господарствам (після їх приватизації), які забезпечують сировиною ці підприємства або отримують їхні послуги (далі - товаровиробники), передається безоплатно 51 відсоток акцій відкритого акціонерного товариства, що створюється в процесі приватизації рибного підприємства, включаючи розміщення приватизаційних майнових сертифікатів, а також власних коштів і компенсаційних сертифікатів працівників відповідних підприємств-товаровиробників.

Зазначене обмеження щодо розміру квоти акцій для безоплатної передачі товаровиробникам не стосується підприємств, які за основним видом діяльності не мають договорів на постачання продукції зазначеними товаровиробниками або одержання ними послуг (виконання робіт), що підтверджується довідкою Державного комітету рибного господарства України.

3.5. Розподіл акцій, що безоплатно передаються товаровиробникам, здійснюється пропорційно до обсягів сировини, зданої ними на об'єкт приватизації, до виконаних робіт і наданих послуг у середньому за 5 років, що передують року приватизації. Тим товаровиробникам, які існують менше 5 років, Державний комітет рибного господарства України видає відповідну довідку.

Розділ 4. Приватизація майна рибокомбінатів і рибозаводів по переробці океанічної (морської) сировини та об'єктів океанічного рибопромислового флоту

Приватизація майна об'єктів океанічного рибопромислового флоту здійснюється шляхом перетворення їх у відкриті акціонерні товариства відповідно до Порядку перетворення у процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств із змішаною формою власності у відкриті акціонерні товариства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.09.96 N 1099.

Плани приватизації цих об'єктів погоджуються Кабінетом Міністрів України.