A A A K K K

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 та від 28 квітня 2021 р. № 630»

Повідомлення
про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 та від 28  квітня 2021 р. № 630»  

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 та від 28 квітня 2021  р. № 630» розроблено з метою приведення у відповідність додатка 1 та додатка 3 до  Порядку  передачі  в  оренду  державного  та  комунального  майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 р. № 483  і  додатка 1 до Методики розрахунку орендної плати за державне майно, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від  28 квітня 2021 р. № 630 «Деякі питання розрахунку орендної плати за державне майно» до Закону України від 03.10.2019  № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна» з урахуванням внесених змін.

Проєкт постанови розроблено у зв’язку з прийняттям Закону України  від 27.04.2021 № 1414-IX «Про основні засади молодіжної політики», Закону України від 12.01.2023 № 2868-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування державних соціальних стандартів та державних соціальних нормативів надання послуг у сфері фізичної культури і спорту», Закону України  від 09.08.2023 № 3302-IX «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з відміною карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Закону України від 30.06.2023 № 3220-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та "зеленої" трансформації енергетичної системи України», якими розширено перелік суб’єктів, які мають право на отримання в оренду державного та комунального майна, що не міститься в Переліку першого типу, без проведення аукціону.

До таких суб’єктів віднесено: 

  • надавачів соціальних послуг, які включені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, відповідно до Закону України "Про соціальні послуги";
  • потенційних орендарів для організації та надання послуг з метою боротьби та протидії поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб у період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України;
  • молодіжні та дитячі громадські об’єднання, які протягом останніх двох років, що передують року звернення, співпрацюють з органами державної влади та/або органами місцевого самоврядування щодо виконання державних цільових, регіональних, місцевих та інших програм у сфері молодіжної політики;
  • молодіжні центри, що є неприбутковими установами державної та комунальної форм власності;
  • переможців аукціону з розподілу квоти підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газу, а з використанням гідроенергії - лише мікро-, міні- та малі гідроелектростанції), проведеного згідно із статтею 9-3 Закону України "Про альтернативні джерела енергії", за умовами якого в оренду для будівництва (монтажу) об’єктів електроенергетики, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання, надаються дахи та/або фасади будівель та інших капітальних споруд.

Надання зазначеним особам права на отримання державного та комунального майна в оренду без проведення аукціону потребує встановлення відповідного переліку документів, які будуть підтверджувати наявність такого права, для подання їх орендодавцю відповідного майна, та затвердження орендних ставок для уможливлення визначення орендної плати.

Проєктом постанови передбачається привести привести положення Порядку і Методики у відповідність  до Закону № 157-IX, шляхом визначення переліку документів та орендної ставки для орендарів, зазначених у статті 15 Закону № 157-IX.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови просимо надсилати на адресу: 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/9, Фонд державного майна України, Департамент оренди та розпорядження державним майном. Адреса електронної пошти: (e-mail: л. 200-33-68, e-mail:iryna.skorokhod@spfu.gov.ua ).

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються Фондом державного майна України протягом місяця з дня оприлюднення.

 

Проєкт постанови

Зміни

Порівняльна таблиця

Пояснювальна записка

Аналіз регуляторного впливу

Звіт