A A A K K K

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект 2319д, який має дати старт великій приватизації

Сьогодні, 28 січня 2016 року, Верховна Рада України підтримала розроблені ФДМУ зміни до приватизаційного законодавства. Мова йде про законопроект 2319д про внесення змін до законів України «Про приватизацію державного майна» та «Про Фонд державного майна». За прийняття законопроекту у першому читанні за основу проголосувало 237 народних депутати. На закон чекає прийняття у другому читанні в цілому.

Голова Фонду державного майна Ігор Білоус заявив після голосування, що це дуже важливий крок, який дасть Фонду можливість розпочати підготовку і проведення прозорої та вигідної для держави приватизації.

Підтриманий сьогодні законопроект має суттєвий вплив на захист національних інтересів при приватизації та підвищення її прозорості і збільшення конкурентності. Він забезпечує недопущення до процесів приватизації у якості покупців юридичних та фізичних осіб з держав, які визнані ВРУ державою-агресором, а торгівці цінними паперами зобов’язуються подавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав.

Крім того, законопроект скасовує норму, яка закріплювала обов’язковий продаж на фондових біржах 5-10% акцій об’єктів груп В та Г до проведення конкурсу, а ФДМУ отримує можливість залучати до процесу приватизації радників за небюджетні кошти.

Згаданий законопроект був розроблений ФДМУ ще на початку літа 2015 року, втім парламент не встиг його розглянути, що суттєво загальмувало процес приватизації, у першу чергу – великих об’єктів. Уряд змушений був призупинити, зокрема, продаж ПАТ «Одеський припортовий завод». Як результат – бюджет недоотримав коштів від приватизації, а підприємства – інвестицій.