A A A K K K

Перший заступник Голови ФДМУ Леонід Антонєнко взяв участь у форумі юрисконсультантів

7 жовтня Перший заступник Голови Фонду державного майна України Леонід Антонєнко взяв участь у VIII Щорічному форумі юрисконсультантів в Києві.

В рамках форуму Леонід Антонєнко дав інтерв’ю, в якому розповів про основні досягнення Фонду державного майна в реформуванні сфери оренди об’єктів державної нерухомості.

«Основним досягненням реформи оренди державної власності стало запровадження справжніх ринкових механізмів у відносинах між державою та бізнесом, а також подолання головних корупційних ризиків, раніше притаманних сфері оренди державного майна», – розповів Перший заступник Голови Фонду.

Леонід Антонєнко додав, що Фонд державного майна втратив право дискваліфікації потенційних орендарів або покупців державного майна. Кожен бажаючий має право взяти участь в аукціоні. Натомість Фонд перевіряє лише переможця, а підстави для дискваліфікації значно скорочені.

«По суті основна підстава, що залишилась, – це нерозкриття переможцем аукціону, що є юридичною особою, свого бенефіціарного власника. Значно скорочуються орендні процедури. Так, визначення ринкової вартості майна із залученням на окремих конкурсах незалежних оцінювачів новим законодавством в більшості випадків не вимагається», – наголосив  Леонід Антонєнко.

Також у своєму інтерв’ю він окреслив основні переваги, які отримує бізнес, орендуючи нерухомість саме у держави.

«Потенційний орендар бере участь в чесному електронному аукціоні зі свого комп’ютера, маючи рівні початкові можливості отримати цікавий йому об’єкт в оренду із іншими учасниками торгів. У разі перемоги, він укладає угоду з оренди нерухомого майна на 5 років з можливістю перший раз продовжити цю угоду поза аукціоном ще на наступні 5 років. В сумі це – 10 років гарантованої з боку держави оренди приміщення», – підкреслив Леонід Антонєнко.

Він також зазначив, що в більшості випадків цільове використання об'єкта оренди буде визначатися не чиновником, а орендарем на його розсуд. Орендна плата індексується передбачувано один раз на рік на індекс річної інфляції, що дає змогу орендареві планувати свою діяльність наперед.

Відповідаючи на питання, з яких джерел потенційний орендар може дізнаватись про пропозиції щодо оренди державного майна, Перший заступник Голови Фонду відзначив: «На сайті Фонду сьогодні розміщені бази даних вакантних для оренди об’єктів державного майна. Цих об’єктів вже понад 5000 і всі вони поступово будуть виставлятись на аукціони в Prozorro.Продажі. Кожний зацікавлений орендувати у держави її майно може заходити до цих баз вже зараз, вивчати їх і готуватись до аукціонів. До того ж у Фонду державного майна є понад 11 тисяч чинних договорів так званої «комерційної» оренди державного майна. Більшість з цих договорів за новим законодавством про оренду підлягають продовженню на електронних аукціонах після закінчення строків, на які вони укладені. Чинним орендарям гарантоване переважне право на продовження аукціонів».