A A A K K K

ФДМУ знайшов інвестора для держпідприємства «Волиньторф»

Фонд державного майна України продав майно державного підприємства «Волиньторф» — за нього запропонували 212,2 млн грн.

Коли і яким чином відбувся продаж?

ФДМУ запланував на 6 жовтня приватизаційний аукціон з продажу державного підприємства «Волиньторф», зі стартовою ціною 190,2 млн грн.

Потенційні учасники торгів мали можливість подати свої пропозиції до 20:00 5 жовтня. На це мав право будь-хто, крім тих, для кого є заборона в Законі, зокрема, для осіб, пов’язаних з державою-агресором або стосовно яких застосовано санкції, а також для інвестицій з офшорів та компаній з непрозорою структурою власності. Для участі необхідно було сплатити гарантійний (38 млн грн) і реєстраційний (1340 грн) внески.

Пропозицію подав лише один потенційний інвестор. У відповідності з законодавством, він і має право придбати актив шляхом викупу.

Скільки має сплатити за «Волиньторф» переможець?

Інвестор запропонував за державне підприємство 212,2 млн грн. На цю суму також буде нарахований ПДВ в розмірі 20%. Таким чином, остаточна сума, яку він має сплатити за об'єкт, складає 254,7 млн грн. Такожпідприємство має борги на суму приблизно 20 млн гривень, які має сплатити новий власник.

Які ще зобов'язання взяв на себе переможець?

Покупець повинен продовжити надавати послуги з постачання теплової енергії споживачам, з якими «Волиньторф» уклав відповідні договори; сплатити протягом 6 місяців борги із заробітної плати та перед бюджетом; не звільняти працівників протягом 6 місяців.

Чим займається «Волиньторф»?

«Волиньторф» спеціалізується на виробництві торф'яних брикетів. За перше півріччя 2023 року воно отримало 90,4 млн грн доходу, за весь 2022 рік – 200 млн грн. При цьому за січень-червень 2023 року «Волиньторф» заробив 6,2 млн грн чистого прибутку, а за весь 2022 рік – 10,6 млн грн.

Станом на 30 червня 2023 року поточна кредиторська заборгованість «Волиньторфу» становила 20,2 млн грн (зокрема, за розрахунками з бюджетом 8,9 млн грн, за розрахунками з оплати праці – 2,6 млн грн).

Загалом об’єкт включає 109 одиниць нерухомого майна (виробничі, складські, адміністративні приміщення тощо) загальною площею понад 16 тис. кв. м. На підприємстві працює 302 людей, а на балансі перебуває 164 транспортні засоби. Також до складу держпідприємства входить відокремлений підрозділ «Маневицький торфозавод».

«Волиньторф» має спецдозволи на користування надрами на родовищах «Засвіття Ситнелюк» (на 18 років) і «Сойне» (19 років).

Чому ФДМУ виставив «Волиньторфу» на продаж?

Торф – не стратегічне паливо для енергетичної галузі України. Його загальна частка в енергетичному балансі країни складає менше одного відсотка, свідчать дані Держстату. Тому ФДМУ поступово виставляє на приватизаційні аукціони державні торф'яні підприємства — в цілому заплановано продаж 7 державних торфодобувних підприємств. 

На початку липня ФДМУ провів торги з продажу «Рівнеторфу», за який запропонували 205 млн грн. Також найближчим часом буде оголошено продаж ДП “Житомирторф”