A A A K K K

Успішні кейси приватизації: занедбаний палац на Львівщині відновлюють — інвестор оголосив конкурс бізнес-ідей

В червні 2023 року Фонд державного майна успішно продав на онлайн-аукціоні будівлі санаторію “Роздол”, загальною площею більше 3 тис. м², що на Львівщині. За право власності на актив змагалися 5 учасників, фінальна вартість об’єкта зросла майже в 3 рази, зі стартових — 6,9 мільйонів гривень до переможних — 15,9 мільйонів гривень з ПДВ. Власником стала інвестиційна компанія “EFI Group”. 

Станом на момент купівлі об’єкта прилегла паркова територія знаходилася в занедбаному стані та потребувала системної і комплексної ревіталізації. Вже протягом перших двох місяців після приватизації новий власник розпочав реставрацію палацу, відремонтував покрівлю пам'ятки архітектури XVII-XVIII століть. Також інвестор підписав договір про охорону культурної спадщини та збереження її історичного вигляду. Завданням нового власника є не тільки відновлення величі палацу, але й створення рентабельного проєкту, який сприятиме розвитку місцевої економіки та наповненню бюджету Роздолу. 

“Беручи участь у приватизаційних торгах, український бізнес демонструє готовність підтримувати економіку та Сили оборони. Підприємці сигналізують нашим іноземним партнерам — ведення бізнесу в Україні перспективне і у власності держави є багато майданчиків та інвестиційно привабливих ніш. Чітким підтвердженням економічної активності є надходження до бюджету 4 млрд грн з часу відновлення малої приватизації,  у воєнний час”, — наголошує Сергій Симонов, заступник Голови Фонду держмайна.

Сьогодні інвестор в пошуках бізнес-ідеї та оголосив конкурс серед українських студентів. Вже є певні напрацювання в цьому напрямку - зокрема розглядається проєкт створення сучасного реабілітаційного центру, який відповідатиме вимогам часу та потребам наших захисників. Також є варіант відкриття приватної школи англійського типу - boarding school, де діти зможуть здобувати якісну освіту за європейськими стандартами. Водночас інвестор вже зараз замислюється над можливістю створення п’ятизіркового готелю, що значно пожвавить загальний туристичний потік в мальовничому селищі Розділ.

Як зазначає голова наглядової ради EFI Group Ігор Ліскі: “Збереження культурної спадщини і її відбудова є важливим етапом розвитку українського суспільства. Переконаний, у турбулентні часи відповідальні лідери, бізнесмени, інвестори, громадські активісти мусять разом брати на себе такі завдання. Відновлення пам’яток архітектури може стати новим форматом соціальної відповідальності бізнесу, що суттєво розширить можливості нашого розвитку як держави. Радий, що ми розпочали роботу у цьому напрямку і зможемо залучити небайдужих громадян до цього процесу”.

Довідково. EFI Group — українська інвестиційна компанія, яка створює екосистемні проєкти. Сфери інвестування EFI Group: healthcare та medtech, паперова, харчова та деревообробна промисловості, постачання сільськогосподарської продукції. 

Компанія, окрім палацу Жевуських-Лянцкоронських, має ще декілька активів у Львівській області. Зокрема, завод Feednova — підприємство з виробництва високопротеїнових кормових добавок для cвійських і домашніх тварин та Sem Ecopack — це виробнича компанія, яка виготовляє екологічну упаковку для продуктів харчування.