A A A K K K

Майже 59 млн грн інвестицій – результат приватизаційних аукціонів поточного тижня (9-13 жовтня)

Приблизно 58,9 млн грн інвестицій залучив Фонд держмайна України від приватизаційних аукціонів поточного тижня (9-13 жовтня). На восьми торгах за державні активи змагалися 60 потенційних покупців.

Найголовнішим аукціоном тижня виявився продаж Державного інституту по проектуванню підприємств гірничорудної промисловості «Кривбаспроект». Попри те, що за актив змагалися лише два підприємці, його вартість зросла майже вдвічі до 54,3 млн грн. Окрім переможної ставки, інвестор повинен сплатити 10,9 млн грн ПДВ.

«Кривбаспроект» надає інжинірингові послуги, зокрема розробляє проектно-кошторисну документацію та проводить експертизу. Останнім часом підприємство працювало в збиток – 5,5 млн грн збитків у 2022 році та 1,4 млн грн за І півріччя 2023 року.

Найбільше охочих придбати актив зареєструвалося на приватизаційний аукціон з продажу комплексу нерухомості у центрі міста Малин (Житомирська область). За нього змагалися 23 підприємця. Вартість активу зросла майже в 1400 раз – з 1,1 тис. грн стартової (балансової) ціни до 1,5 млн грн переможної. 

Приватизація збиткових або занедбаних державних активів – можливість залучити приватні інвестиції у розвиток економіки, задіяти сучасні технології, створити нові робочі місця та отримати додаткові податки.

З початку відновлення приватизації у вересні 2022 року до держбюджету надійшло понад 4 млрд грн – це значний вклад у підтримку Сил оборони.