A A A K K K

У Фонді розпочала роботу Експертна рада з питань оціночної діяльності

17 жовтня 2023 року відбулось перше робоче засідання Експертної ради з питань оціночної діяльності, створеної за ініціативи ФДМУ.  

Участь у засіданні Експертної ради взяли представники НБУ, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, представники від депутатського корпусу, європейської групи асоціацій оцінювачів TEGOVA, а також представники українських профільних асоціацій та СРО,  Національної антикорупційної спілки та інших профільних громадських організацій. 

Члени Експертної ради визначили пріоритетні завдання, на вирішенні яких мають зосередити свою роботу найближчим часом. Зокрема, це:

  • адвокація законопроекту № 7386 "Про внесення змін до ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні";

  • удосконалення Методики оцінки збитків та внесення відповідних змін до неї;

  • розвиток навчальних програм для оцінювачів;

  • посилення контролю за роботою учасників ринку з єдиною базою звітів;

  • запобігання зловживанням у сфері оцінки та активна антикорупційна діяльність.

З числа членів Експертної ради і представників громадськості будуть сформовані робочі групи за пріоритетними напрямами та визначені графіки їх засідань.

"В першу чергу, ринок очікує на ухвалення змін до ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (законопроєкт 7386). Це дозволить "перезавантажити” підходи до професійної підготовки оцінювачів та вдосконалити контроль за їхньою профдіяльністю. Буде врегульовано питання “фракційної оцінки", коли вона проводиться на земельну ділянку та будівлі/споруди окремо і здорожчує ці послуги для пересічних українців. А також впроваджено сучасні діджитал-інструменти, що спростять і пришвидшать роботу оцінювачів", — зауважив  Голова експертної ради, перший заступник Голови ФДМУ Денис Шугалій. 

Крім того, абсолютно важливим питанням для розвитку ринку оцінки в Україні залишається перехід на міжнародні стандарти. Їх розробляє та оновлює Рада з Міжнародних стандартів оцінки – організація, що має представників зі 137 країн світу. Після їх введення українські оцінювачі зможуть спілкуватися "однією мовою" зі всією світовою спільнотою. 

"Це один з наших найближчих пріоритетів. Перехід на міжнародні стандарти має стати запорукою довіри міжнародних інвесторів та донорів до оцінки нашими українськими експертами збитків, завданих під час війни", — зазначила Світлана Булгакова, директор Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності ФДМУ. 

На засіданні Експертної ради також було розглянуто організаційні питання — обрано заступника голови Експертної ради, ним став представник від громадської організації “Інститут боротьби з корупцією”Андрій Кравець. Секретарем Експертної ради обрано Катерину Малишеву, заступницю директора Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності ФДМУ. Ухвалено рішення включити до складу Експертної ради ще 5 нових членів.

Планується, що засідання Експертної ради будуть проводитись раз на місяць.

Довідково. Оцінка майна як професійна діяльність в Україні зароджувалась ще у 90-ті і була пов’язана з приватизацією державного майна, тому ФДМУ є органом, який стояв у витоків цієї професії. Сьогодні Фонд формує та реалізує державну політику у сфері оцінки майна та оціночної діяльності в Україні: забезпечує розробку та ухвалення всіх нормативно-правових актів з оцінки майна (національні стандарти з оцінки, методики оцінки, порядки проведення оцінки тощо); веде державні реєстри (Державний реєстр оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності, Єдину базу даних звітів про оцінку); проводить рецензування звітів про оцінку майна та опікується навчанням і підвищенням кваліфікації оцінювачів.