A A A K K K

Офіційна позиція ФДМУ щодо продажу на відкритому аукціоні ДП “Волиньторф”

Під час організації та проведення відкритого аукціону з продажу ДП “Волиньторф”, який відбувся 6 жовтня 2023 р., Фонд держмайна діяв виключно в межах чинного законодавства. 

На момент проведення аукціону підприємство було включено до переліку об`єктів малої приватизації. Проєкт рішення Уряду про зупинення приватизації ДП «ВОЛИНЬТОРФ» та передачу його в управління Міністерства енергетики України не був ухвалений та не набув чинності. Інших законних підстав для скасування аукціону та припинення приватизації об’єкта не існувало.

Відповідно до законодавства, стартова ціна об’єктів малої приватизації для продажу на аукціоні визначається на рівні балансової вартості активу. Проведення незалежної оцінки для визначення стартової ціни об’єкта приватизації, в умовах наявності балансової вартості, законом не передбачено. Таким чином, стартова ціна ДП «ВОЛИНЬТОРФ» була встановлена на рівні балансової вартості, що відображена у фінзвітності підприємства. 

Важливо, що стартова ціна об’єктів під час аукціонних торгів зростає відповідно до наданих пропозицій. Електронною торговою системою Прозорро.Продажі, яка вже довела свою ефективність протягом останніх 5 років, забезпечується  рівний доступ до участі в аукціонах для всіх учасників.

Оголошення про проведення аукціону було опубліковано завчасно та у терміни, визначені законодавством, в системі Прозорро.Продажі, а також на всіх інформаційних ресурсах ФДМУ. Тому всі інвестори, зацікавлені в придбанні активу, мали змогу ознайомитись із умовами аукціону й інформацією про об’єкт, а також ухвалити рішення про участь у приватизації.

До початку аукціону інформація про кількість учасників та їхні пропозиції є закритою. Лише в момент старту аукціону система Прозорро.Продажі відкриває всю цю інформацію. Також на цьому етапі системою визначається черговість подання пропозицій учасниками в раунді. 

Чинне законодавство передбачає, що у разі реєстрації на участь в аукціоні лише одного учасника, аукціон може відбутись. Переможною вважається ставка, яка буде запропонована цим учасником. В даному аукціоні стартова ціна була визначена на рівні балансової вартості об’єкта і дорівнювала 190,19 млн грн, а переможна ціна склала 212,22 млн грн. 

Слід звернути увагу, що чистий прибуток підприємства за I-е півріччя 2023 року склав лише 6,2 млн грн, за попередній 2022 рік — 10,6 млн грн, а 2020 та 2021 рр. взагалі були збитковими. Тому логічно припустити, що надходження в держбюджет в розмірі більше 200 млн грн підприємство змогло б забезпечити лише протягом аж 20 років.

Продаж ДП “Волиньторф” на відкритому приватизаційному аукціоні через систему Прозорро.Продажі став другим прикладом реалізації підприємств торф'яної промисловості. В липні 2023 року на відкритому аукціоні зі стартовою ціною 47,14 млн грн виставлялось на продаж ДП “Рівнеторф”, яке за результатами торгів було продано за 205 млн грн. Це підтверджує, що лише ринок може визначити справедливу ціну, і для цього Фонд забезпечує всі належні передумови.

Фонд держмайна відкритий до співпраці з правоохоронними органами і буде всіляко сприяти розслідуванню.

За повідомленням НАБУ, екс-директор ДП “Волиньторф” є фігурантом кримінальної справи. Наприкінці 2013-початку 2014 року він уклав договори на купівлю цінних паперів за кошти ДП “Волиньторф” і перепродав ці папери приватній компанії, чим наніс збитки підприємству обсягом 5,6 млн грн. Це очевидний факт корупції та процвітання “сірих” схем на базі держактивів. Тож позиція Фонду чітка і зрозуміла — залучення приватних інвестицій на нестратегічні держпідприємства є пріоритетом в роботі Фонду.