A A A K K K

Команда ФДМУ зустрілася з головою Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)

Фонд держмайна спільно з Японським агентством міжнародного співробітництва домовилися про колективну реалізацію проєктів. Зокрема обговорили участь держпідприємств у програмах підтримки від Японії, що у свою чергу могло б сприяти розвитку компаній.

Про це йшлося на зустрічі Команди Фонду з головою JICA Мацунага Хідейкі. Очільник Фонду держмайна представив можливості, які могли б бути цікаві для японського бізнесу. Розповів про приватизацію та оренду нерухомості. Окремо акцентував на великому та різноманітному інвестменю приватизації, яке включає майже 1500 об'єктів з різних галузей. Серед них є активи великої приватизації, зокрема Готель «Україна» та Одеський припортовий завод. 

Також Віталій Коваль розповів про нові напрямки діяльності, які раніше не були типовими для відомства, зокрема Земельний Банк та робота з санційними активами.  У обох проєктах вже є здобутки, зокрема у власності ФДМУ вже 691 санкційний актив. 

Зокрема окремо обговорили масштабні об’єкти приватизації. У тому числі стан підготовки до процесу приватизації конфіскованого активу ТРЦ «Ocean Plaza».

Віталій Коваль наголосив: «Сьогодні наше спільне завдання – об’єднати всі зусилля задля перезавантаження української економіки. Цю ідею буду пропагувати і під час Конференції з відбудови України в місті Токіо. Важливо, аби активи не простоювали, не генерували збитки, а працювали. Адже кожна гривня, яка вкладається в приватизацію, приносить 4 грн для економіки України». 

Також Команда Фонду разом з головою JICA обговорили наступні питання:

  • необхідність створення нових логістичних рішень, які сприяли б покращенню роботи держпідприємств;

  • шляхи залучення сучасного передового обладнання для виготовлення медичних засобів на держпідприємствах;

  • вільні ніші для старту діяльності японського бізнесу в Україні та інші.

Мацунага Хідейкі запевнив у зацікавленості японського бізнесу вкладати у технологічні розробки. Також голова JICA розповів про намір розширення представництва в Україні задля ширшої підтримки. 

Довідково. JICA – це урядове агентство Японії, відповідальне за надання міжнародної допомоги та співробітництва країнам, що розвиваються. Його місія полягає у сприянні сталому розвитку та безпеці людини шляхом надання технічної допомоги, грантів, кредитів та навчальних програм. Агентство є частиною офіційної допомоги Японії в області розвитку, яка відіграє певну роль у забезпеченні технічного співробітництва.

Сьогодні Японське агентство міжнародного співробітництва надає підтримку Україні у трьох сферах :

  • підтримка функціонування Уряду України;

  • надання підтримки тимчасово переміщеним особам, зокрема і тим хто закордоном; 

  • відновлення та відбудова аби покращити умови життя для українців.