A A A K K K

ЄМК ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» на приватизаційному аукціоні

Фонд державного майна України виставив на приватизаційний онлайн-аукціон єдиний майновий комплекс державного підприємства «Білгород-Дністровський морський торговельний порт». Торги заплановані на 21 березня 2024 року. Стартова ціна активу становить 183,9 млн грн.

Як зауважив Віталій Коваль, Голова Фонду державного майна: «Цей порт – не лише важливий для експортної логістики, але й потужний каталізатор для регіонального розвитку. Стратегічне розташування та розвинена інфраструктура роблять його привабливим для інвесторів, які бажають вкласти свої кошти в перспективний об’єкт».

Білгород-Дністровський морський торговельний порт – міжнародний універсальний транспортний вузол, що спеціалізується на перевантаженні лісових, сипучих, будівельних та зернових вантажів, а також залізорудних окатків та металопродукції. Перевалка здійснюється як з сухопутних видів транспорту на морські судна, так і у зворотному напрямку.

Єдиний майновий комплекс розташований на території площею 64,4 га. Він складається з 59 га основної виробничої території порту у місті Білгород-Дністровський та 5,4 га території портового пункту Бугаз, розташованого в селищі Затока. Загальна площа будівель становить 31,3 тис. кв.м.

Захід суден здійснюється підхідним каналом морської частини Дністровсько-Царгородського гирла довжиною 1,5 км і Дністровсько-Лиманської частини – 14,5 км. Глибина підхідного каналу становить 3.0 м (паспортна 3.5-4.5 м).

Порт має розвинену інфраструктуру, власні залізничні колії, а також інженерні мережі: водопровід, теплотрасу, кабельні лінії 0,4 кВт та високовольтні лінії потужністю 10 кВт.

За умовами аукціону покупець має погасити заборгованість із заробітної плати та перед бюджетом. Станом на 30.09.2023 року цей сукупний борг становив 105,5 млн грн. А також сплатити ПДВ у розмірі 20% від фінальної вартості об’єкту.

З більш детальною інформацією про підприємство можна ознайомитися на сайті «Приватизація в Україні».

Нагадаємо, у 2023 році Фонд державного майна України вперше продав державний порт на онлайн-аукціоні. Морський торговельний порт Усть-Дунайськ був приватизований за 201 млн грн. Тоді за актив змагались 8 учасників, а ціна зросла у 3,4 раза. Переможцем стало ТОВ «Еліксир Україна».