A A A K K K

Стратегія розвитку: основні напрями роботи Фонду держмайна та Світового банку

Команда Фонду провела зустріч з представниками Світового банку. Обговорили підтримку реформ та удосконалення законодавства оцінки майна, оціночної діяльності та санкційних активів.

«Сьогодні важлива інституційна спроможність Фонду в управлінні державними підприємствами. Тоді ми оперативніше будемо реагувати на всі виклики», – наголосив Голова Фонду державного майна України.

Спільні проєкти зі Світовим банком передбачають координацію роботи щодо законодавчого регулювання оцінки майна, автоматизованих алгоритмів оцінки нерухомості, розробки юридичного регулювання санкційних активів та інше. Фонд держмайна очікує привернути увагу міжнародних партнерів до різних питань, які потребують підтримки та фінансових інвестицій. 

Віталій Коваль наголосив на пошуку можливостей для приватного бізнесу розвивати та забезпечувати захист активів в умовах воєнного стану. Зокрема, страхування воєнних ризиків в Україні надає багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (MIGA), яке належить до групи Світового банку. Збільшення гарантії від MIGA поширюється для підтримки українського малого та середнього бізнесу.

«Ми вважаємо, що великим поштовхом для зацікавлених світових організацій є наявність страхування ризиків, пов'язаних з війною. Тоді попит на приватизаційні об’єкти з боку міжнародних партнерів збільшиться. А сьогодні кожна гривня йде на підтримку Сил оборони», – зауважив очільник відомства.

Також розглянули співпрацю у напрямку санкційного майна, надання підтримки у створенні юридичних та аналітичних матеріалів з оцінки ризиків.

«Наше завдання – виставити на приватизацію санкційні активи, щоб отримати кошти для Фонду відновлення. У процесі підготовки майна до приватизації ми зустрічаємося з багатьма викликами, які потребують правильно врегульованих механізмів», – підкреслив Віталій Коваль.

Наприкінці зустрічі сторони обговорили перспективи та ініціативи подальшої співпраці. Учасники визначили цілі та узгодили плани на майбутнє для налагодження ефективного партнерства.

Довідково. Місія Світового банку розпочала роботу з Фондом держмайна у сфері оцінки майна та професійної оціночної діяльності з 2019 року. Результатом стали розроблені заходи з реформування сфери оцінки майна і технічна допомога фахівцям ФДМУ з впровадження автоматизованих моделей оцінки нерухомості для цілей оподаткування.