A A A K K K

Голова ФДМУ Віталій Коваль відвідав ДП «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб»

Державне підприємство «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб» є повносистемним господарством і спеціалізується на прісноводній аквакультурі повного циклу від плідників, ікринок до товарної риби, загальна площа об’єкта — 6976,8 м²

Метою його будівництва було зариблення Кременчуцького водосховища, розташованого поруч з річкою Дніпро, дворічками рослиноїдних риб для боротьби з водоростями та поповненням рибних запасів. Рослиноїдні риби, такі як білий амур і товстолобик, вводяться в акваторію водойм, споживають зелені водорості, що сприяє очищенню екосистеми та запобігає «цвітінню води».



Наразі ДП має 55 ставків різного призначення з загальною площею водної поверхні 1 157,3 га, з них 797 га призначені для вирощування товарної риби. Об'єкту приватизації надано право постійного користування шести земельних ділянок.

Підприємство активно діє та має потенціал для розвитку, особливо з урахуванням інтересу обласних державних адміністрацій у розв'язанні екологічних проблем. Черкаська, Кіровоградська та Полтавська ОДА планують запустити програми фінансування зариблення водойм, яке відкриває нові можливості для розплідника.

«Воно є прикладом ефективного корпоративного управління і сьогодні виконує соціальну й екологічну функції», — зауважив Віталій Коваль.


Колектив «Іркліївського розплідника рослиноїдних риб», що налічує близько 70 осіб, готовий до плідної роботи. Перед ДП стоять основні завдання: ремонт і модернізація наявних потужностей, а також впровадження заходів з енергоефективності. Внесок кожного дає збільшення прибутку до державного бюджету.