A A A K K K

Денис Шугалій взяв участь у засіданні Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при КМДА

Відбулося  засідання ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Київській міській військовій адміністрації у якому взяв участь Перший заступник Голови Фонду державного майна. Участь у заході брали представники Верховної Ради, міністерств, міжнародних організацій, КМДА та благодійні організації. 

Під час панельної дискусії, присвяченої пошуку шляхів підтримки внутрішньо переміщених осіб у столиці, Денис Шугалій акцентував на ключових аспектах роботи Фонду державного майна України, які включають приватизацію, оренду, оцінювання та корпоративне управління з метою ефективного збільшення надходжень до державного бюджету. Він зауважив, що переважна більшість майна в управлінні ФДМУ складає виробничі активи, а житлова нерухомість становить лише малий обсяг. Фонд систематично вживає заходи щодо передачі деяких об’єктів житлового фонду в управління місцевим громадам, що дозволяє забезпечити їх належне використання. Наразі вибрані об’єкти, які можна адаптувати для проживання внутрішньо переміщених осіб, і цей перелік направлено в робочому порядку до Київської міської військової адміністрації для подальшого опрацювання питання.

«Сьогодні важливо об’єднувати зусилля всіх інституцій аби знаходити шляхи швидкої допомоги з житлом, тому всі органи влади мають бути соціально відповідальними і сприяти максимальній підтримці осіб, які змушені були залишити свої домівки. У свою чергу Фонд держмайна активно співпрацює з Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Вже запропоновано конкретний перелік об’єктів, які можуть бути використані для поселення внутрішньо переміщених осіб», — наголосив Перший заступник Голови ФДМУ.

Крім того, Команда ФДМУ розробила два проєкти постанов Уряду, спрямовані на впорядкування оренди державного майна в рамках реалізації соціальних проєктів, зокрема, щодо розміщення ВПО на пільгових умовах. Пільги полягають в передачі  орендарям державного майна без аукціону за орендною платою, що складає 1 грн за 1 квадратний метр з метою розміщення ВПО. Іншим проектом передбачена передача в оренду без аукціону державного майна надавачам соціальних послуг. Очікується, що найближчим часом постанови будуть прийняті Кабміном.

Також Фонд державного майна бере участь у реалізації Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року.

Довідково. Починаючи з 30 серпня 2023 року функціонує Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при Київській міській військовій адміністрації. Рада є консультативно-дорадчим органом, що утворюється для участі у реалізації регіональної політики у сфері забезпечення та захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, сприяння діяльності територіальної громади міста Києва у розвитку ефективних механізмів її адаптації та інтеграції.