A A A K K K

«Всі гроші, які заробляє Фонд держмайна, йдуть на оборону України», – голова ФДМУ Рустем Умєров на телемарафоні «Єдині новини»

Заробляти на оборону України – пріоритет Фонду держмайна в 2023 році, заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини» голова ФДМУ Рустем Умєров.

«Сьогодні всі гроші, які ми заробляємо в ФДМУ – йдуть на оборону України. В 2022 році ФДМУ заробив 3,6 млрд грн. Це, грубо кажучи, понад 20 HIMARS чи 5 тисяч пікапів для фронту, – сказав Рустем Умєров. – Чим більше залучимо інвестицій, тим більше допоможемо нашим Силам оборони”.

Він додав, що за 10 днів 2023 року ФДМУ вже заробив 105 млн грн. 

«Сьогодні в Україні є понад 3600 держпідприємств. В управлінні ФДМУ наразі до 2400 з них. Завдання на 2023 рік – з Урядом передати решту активів в управління Фонду», –пояснив Умєров.

Він додав, що команда ФДМУ вже зробила аналіз всіх активів: «Більшість з них – до 2000 піде на ліквідацію, решту – виставляємо на продаж. В управлінні держави має залишитись лише до 2% стратегічних підприємств». 

У планах – створити Суверенний фонд, який буде управляти стратегічними підприємствами:

«Маємо зробити з них Національних чемпіонів, які залучатимуть кошти та зароблятимуть гроші на розвиток для наших майбутніх поколінь». 

Також ФДМУ зараз працює над запуском Земельного фонду та Фонду нерухомості, через які Україна буде залучати інвестиції.