A A A K K K

Довідка щодо оренди приватними закладами освіти державного майна у березні 2020 року

Загальна площа приміщень, що орендуються такими закладами, складає 17,5 тис кв. м (14,5 тис. кв. м без урахування площ, які орендуються погодинно). Орендна ставка за оренду цього майна складає 10% від його ринкової вартості в рік. 

За цими договорами (без врахування погодинної оренди) нараховано орендної плати в сумі 18,9 млн грн, або 1,578 млн грн в місяць, включаючи ПДВ. До Державного бюджету зараховується лише 50% орендної плати, зменшеної на суму ПДВ. Решта орендної плати спрямовується балансоутримувачам для фінансування їхньої статутної діяльності. Як правило, балансоутримувачами є вищі навчальні заклади в системі Міністерства освіти і науки України.

Вартість оренди 1 кв. м державного майна для приватних закладів освіти в середньому становить близько 110 грн на місяць. Для порівняння, в Дніпрі 1 кв. м оренди майна недержавної форми власності, згідно з даними із відкритих джерел, коливається від 250 до 300 грн. 

Варто зауважити, що на ТОП-10 договорів оренди з найбільшою орендною платою, укладених з приватними навчальними закладами, припадає майже 75% від усієї суми орендної плати, що надходить від цієї категорії орендарів. З них 4 орендарі є загальноосвітніми навчальними закладами. 

Ознайомитись із ТОП-10 договорів оренди з найбільшою орендною платою, укладених з приватними навчальними закладами ви можете за посиланням.