A A A K K K

Новий Порядок передачі державного і комунального майна в оренду набув чинності, але оренда за новими правилами поки не може бути розблокована

Новий Порядок передачі державного і комунального майна в оренду, схвалений Кабінетом Міністрів 3 червня 2020 року, набув чинності сьогодні, 16 червня 2020 року, після публікації на урядовому порталі. 

3 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про оренду державного та комунального майна».  Закон введено в дію 1 лютого 2020 року. 

Відповідно до Закону, Кабінет Міністрів України у тримісячний термін повинен був розробити і оприлюднити низку нормативних-правових актів, що мали на меті уможливити процедурно оренду за новим законом. Окрім оприлюдненого сьогодні Порядку передачі в оренду державного і комунального майна (далі – Порядок оренди) Кабінет Міністрів також повинен затвердити і оприлюднити нові форми примірних договорів оренди, структуровані відповідно до нових умов оренди, та нову методику розрахунку орендної плати.  

Так, пунктом 51 Порядку оренди передбачено, що: «проект договору оренди, що розміщується в оголошенні про передачу майна в оренду на аукціоні, повинен містити всю інформацію, передбачену примірним договором оренди, крім інформації про особу орендаря та орендну плату». Відтак за відсутності затверджених Кабінетом Міністрів текстів примірних договорів оренди орендодавці не зможуть оприлюднити у системі ПроЗорро.Продажі оголошення про передачу майна в оренду. 

Фонд державного майна наголошує, що Порядок оренди передбачає єдину уніфіковану ставку орендної плати, яка застосовується для визначення стартової орендної плати для будь-яких об'єктів оренди, що передаються в оренду на аукціонах. Ця ставка встановлена пунктом 52 Правил оренди.  Разом з тим передача в оренду індивідуально визначеного майна, що не є нерухомістю або транспортними засобами, а також передача в оренду майна без аукціонів певним пільговим категоріям орендарів буде неможливою до затвердження Кабінетом Міністрів нової Методики розрахунку орендної плати. 

Проєкти Примірних договорів оренди нерухомого майна і єдиних майнових комплексів оприлюднені на сайті Фонду державного майна (первинний – 27 лютого 2020 року, доопрацьований – 15 квітня 2020 року; посилання на документ – https://bit.ly/30La7j9). Станом на цей час ці проєкти отримали рішення Державної регуляторної служби України про погодження і висновок Міністерства фінансів. Фонд очікує висновків від Міністерства економіки і Міністерства юстиції про проведення правової експертизи. Після отримання цих висновків проєкти будуть спрямовані Фондом на розгляд Кабінету Міністрів. 

Проєкт Методики розрахунку орендної плати за державне майно оприлюднені на сайті Фонду державного майна (первинний – 27 лютого 2020 року, доопрацьований – 22 квітня 2020 року; посилання на документ – https://bit.ly/3daUq7n). Станом на цей час цей проєкт отримав висновки Міністерства фінансів та Мінекономіки, а також надіслано до Міністерства юстиції для проведення правової експертизи. Після отримання висновку Міністерства юстиції Фонд спрямує проєкт на розгляд Кабінету Міністрів.

Відтак, Фонд наголошує, що набуття чинності нового Порядку оренди є, на жаль, недостатньою умовою для запуску процедур укладення нових договорів оренди. 

Проблемним питанням наразі залишається те, що вже протягом більш ніж 4 місяців жоден орендар, який хотів взяти в оренду державне чи комунальне майно, не може укласти орендну угоду. Державні органи і органи місцевої влади не можуть легально передавати своє майно в оренду. 

Відтак, Фонд очікує, що Уряд якнайшвидше ухвалить необхідні нормативні документи, щоб можна було розблокувати оренду державної і комунальної власності вже за новими правилами згідно з новим законом.