A A A K K K

АТ «ОГХК» надає докази, що спростовують укладання нової угоди з компанією «Кемурс»

Інформація про укладання нової угоди між АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» та американською компанією «Кемурс» не є достовірною. Договір про постачання продукції АТ «ОГХК» компанії «Кемурс» підписаний у 2017 році ексменеджментом у особі О. В. Гладушка, і до закінчення терміну дії умови цього договору не можуть бути змінені.

Новим керівництвом у березні 2020 року був підписаний додаток до договору, що передбачає підвищення ціни за сировину ОГХК на чверть, порівняно з попереднім періодом.

Попередній менеджмент ОГХК, під керівництвом О. В. Гладушко, що на той момент був першим заступником голови правління ОГХК, у 2017 році підписав контракт з американською компанією «Chemours Company FC, LLC» про постачання матеріалів з відстроченням платежу в 175 календарних днів, зокрема концентратів ільменітових з вмістом ТIO2 – від 63,5% до 66,2%. Угода укладена на період з 1 серпня 2017 року до 31 липня 2020 року та передбачає жорсткі штрафні санкції за недотримання її умов. Після завершення дії договору, він автоматично продовжується, за умови того, що сторони не домовилися про зворотнє.

30 березня 2020 року А. Макаров, підписав додаткову угоду з «Кемурс» що стосується тільки підвищення ціни на сировину ОГХК на 24,65%, порівнюючи з попереднім періодом. Інші умови контракту, зокрема відстрочення оплати за продукцію в 175 календарних днів, юридично змінені бути не можуть, оскільки ведуть за собою суттєві матеріальні та репутаційні втрати для АТ «ОГХК».

«Станом на сьогодні нове керівництво активно веде перемовини з представниками компанії «Кемурс» про зміни в умовах оплати за контрактом, але треба розуміти, що ця компанія є глобальним гравцем та світовим лідером у сфері титанових технологій, тому будь-які технічні рішення узгоджуються з їх боку досить довго, тоді як наш процес перемовин розпочався тільки в травні 2020 року. ОГХК у будь-якому разі буде виконувати свої зобов’язання перед надійними міжнародними контрагентами», –  пояснює Артур Сомов, заступник т.в.о голови правління АТ «ОГХК».

Довідково:

Chemours – міжнародна хімічна компанія повного циклу. Компанія, що є світовим лідером у сфері титанових технологій, фторовмісних продуктів і хімічних розчинів надає своїм клієнтам із різних галузей промисловості революційні продукти, досвід їх застосування та хімічні інновації. До 2015 року хімічне виробництво Chemours здійснювалося під брендом Dupont. У 2015 році мільярдна корпорація Dupont анонсувала переформатування свого хімічного виробництва в окрему компанію Chemours. Тоді на світовий ринок вийшла нова компанія з більше як 200 річним досвідом в хімічний промисловості.

АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» – державне підприємство, один з найбільших у світі виробників титанової сировини. У 2018 р. чистий прибуток компанії склав 114,9 млн грн, вартість активів – 3,4 млрд грн. В структуру ОГХК входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат.

*Уся інформація щодо діяльності ОГХК тимчасово публікуватиметься на офіційному сайті Фонду державного майна України, оскільки доступ до сайту компанії та офіційної Facebook сторінки ОГХК заблоковано колишнім менеджментом.