A A A K K K

«Оновлений Модуль електронного визначення оціночної вартості нерухомого майна буде розроблений на кошти міжнародних донорів» – заступник Голови ФДМУ Андрій Єгоров

Заступник Голови Фонду державного майна України Андрій Єгоров під час спілкування із аудиторією прямого ефіру на офіційній сторінці Фонду в Facebook розповів про поточні результати роботи Єдиної бази даних звітів про оцінку, а також про кроки із подальшого вдосконалення її технічних можливостей. 

До слова, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна», ухвалений в грудні минулого року, передбачав розвиток і розширення технічних можливостей програмного забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку у 2 етапи. 

Так, з 1 лютого 2020 року функціонує єдиний Сервіс внесення інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку, який Фонд розробив і запустив в експлуатацію власними силами. Сервіс прийшов на зміну 4 авторизованим електронним майданчикам, що виконували роль посередників між оцінювачем і базою звітів Фонду. Це був перший етап, який наразі повністю реалізований.  

«Основним результатом ліквідації посередницької схеми із використанням авторизованих електронних майданчиків стала суттєва економія коштів громадян. Так, станом на кінець травня, тобто за 4 місяці функціонування, безкоштовний Сервіс зекономив громадянам вже більше ніж 200 мільйонів гривень. Отже, на часі другий етап, а саме – впровадження адміністративної послуги з надання електронної довідки про оціночну вартість нерухомого майна. Для цього Фонд розробляє спеціальне програмне забезпечення, що технічно уможливить дану послугу – оновлений Модуль електронного визначення оціночної вартості нерухомого майна», – відзначив Андрій Єгоров під час спілкування із аудиторією Facebook-сторінки Фонду.

Слід нагадати, що закон встановив термін запуску оновленого Модулю електронного визначення оціночної вартості нерухомого майнана 1 липня 2020 року.

За словами заступника Голови Фонду, ще в березні поточного року експерти Фонду державного майна спільно з експертами Світового банку розробили новий алгоритм визначення оціночної вартості. Саме цей алгоритм буде закладений в основу роботи оновленого Модулю. Так само, в березні, команда Фонду розробила детальне технічне завдання для потенційних розробників Модулю і оновленої Системи в цілому. 

Але, у зв’язку з необхідністю фінансувати різні заходи із подолання пандемії коронавірусної хвороби COVID-19  у квітні 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" № 553-IX. Цей документ, зокрема, урізав передбачені спочатку в бюджеті видатки на створення і запуск оновленого Модулю. 

«Розробка такого ІТ-продукту, як Модуль, потребує чималих фінансових витрат. Зважаючи на обставини урізаного бюджетного фінансування, наша команда не опустила руки. Ми звернулись за допомогою до міжнародних донорів і отримали позитивний відгук від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Наразі ми фіналізуємо спільну підготовку до підписання меморандуму про фінансування розробки оновленого програмного забезпечення Модулю», – розповів заступник Голови Фонду.

Як результат, оновлений Модуль буде створений на кошти міжнародного донора. Це дасть змогу державі зекономити кошти бюджету, які потенційно можна використати на придбання медичного обладнання, медикаментів, матеріальну допомогу лікарям, що знаходяться на передовій боротьби із короновірусною хворобою COVID-19 або ж інші соціо-гуманітарні потреби.

«Втім, щоб це стало можливим, нам потрібен додатковий час. Встановлені законом строки для розробки і введення в експлуатацію оновленої Єдиної бази є вкрай недостатніми», – наголосив Андрій Єгоров.

Він додав, що ІТ-продукт з розвиненою екосистемою, що має справу з великими об’ємами даних, перед повноцінним запуском має пройти етап тестування для виявлення можливих технічних недоліків. За оцінками експертів на це може піти 4-6 місяців. Так само, час займає і процес ухвалення рішень в міжнародних донорських організаціях, таких як USAID, про виділення коштів на ті або інші проекти.

Заступник Голови Фонду підкреслив, що Фонд держмайна запропонував відтермінувати запуск адміністративної послуги з надання громадянам електронної довідки про оціночну вартість нерухомого майна. Це дозволить забезпечити якісну підготовку до запуску нової системи Модулю з економією бюджету. «Від цього виграємо ми всі: і громадяни країни, і Державний бюджет, кошти якого будуть зекономленими, і Фонд держмайна, як відповідальний орган за функціонування Єдиної бази даних звітів про оцінку», – наголосив Андрій Єгоров, коментуючи важливість відтермінування строків введення в експлуатацію оновленого Модулю .