A A A K K K

До уваги потенційних інвесторів Готелю «Дніпро»

Фондом державного майна України проведено аналіз звернень щодо придбання пакету акцій ПрАТ «Готель «Дніпро» в розмірі 100%.

Враховуючи звернення щодо можливості виступати покупцем об’єктів державної власності суб’єктів, які мають форму інститутів спільного інвестування зауважуємо.

Згідно з вимогами пункту 10 частини 1 статті 1 Закону України «Про інститути спільного інвестування» інститут спільного інвестування – це корпоративний або пайовий фонд.

Частиною 1 статті 8 Закону України «Про інститути спільного інвестування» визначено, що корпоративний фонд – це юридична особа, яка утворюється у формі акціонерного товариства і провадить виключно діяльність із спільного інвестування.

При цьому відповідно до частини 1 статті  41 Закону України «Про інститути спільного інвестування» пайовий фонд – це сукупність активів, що належать учасникам такого фонду на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються нею окремо від результатів її господарської діяльності.

Частиною 2 статті 7 Закону України «Про інститути спільного інвестування» визначено, що інститут спільного інвестування може бути строковим або безстроковим.

Строковий інститут спільного інвестування створюється на певний строк, встановлений у його регламенті, після закінчення якого зазначений інститут спільного інвестування припиняється, якщо відповідно до положень абзаців четвертого або п'ятого та з дотриманням вимог абзаців шостого і сьомого цієї частини не прийнято рішення про продовження строку діяльності такого інституту спільного інвестування.

Інститут спільного інвестування закритого типу може бути лише строковим.

Строк діяльності строкового корпоративного фонду може бути продовжено за рішенням загальних зборів учасників фонду.

Строк діяльності строкового пайового фонду може бути продовжено за рішенням органу компанії з управління активами фонду, уповноваженого вносити зміни до його регламенту.

У разі продовження строку діяльності строкового інституту спільного інвестування обов'язково здійснюється викуп цінних паперів такого інституту в його учасників, які протягом трьох місяців з дня прийняття зазначеного рішення подали письмову заяву про викуп у них цінних паперів, а в учасника корпоративного інвестиційного фонду – також за умови, що цей учасник не голосував за прийняття відповідного рішення. Такий викуп здійснюється за розрахунковою вартістю станом на день прийняття рішення про продовження строку діяльності строкового інституту спільного інвестування, а кількість цінних паперів, які викуповуються в учасника, не може перевищувати кількості цінних паперів, власником яких він був на день прийняття зазначеного рішення. Порядок обов'язкового викупу цінних паперів інституту спільного інвестування встановлюється Комісією.

Строк, на який продовжується діяльність строкового інституту спільного інвестування, не може перевищувати строку діяльності такого інституту спільного інвестування, передбаченого його регламентом на день реєстрації цього регламенту. Кількість рішень про продовження строку діяльності строкового інституту спільного інвестування не обмежується.

Безстроковий інститут спільного інвестування створюється на невизначений строк.

Звертаємо увагу на той факт, що відповідно до вимог частини 1 статті 8 Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» покупцями об'єктів приватизації з урахуванням обмежень, установлених цією статтею, можуть бути:

1) громадяни України, іноземні громадяни;

2) юридичні особи, зареєстровані на території України, крім передбачених частиною 2 цієї статті;

3) юридичні особи інших держав, крім передбачених частиною 2 цієї статті.

Також додатково повідомляємо, що відповідно до пункту 5 частини 2 статті 8 Закону «Про приватизацію державного та комунального майна» не можуть бути покупцями об’єктів державної власності покупці, які зареєстровані в офшорних зонах (згідно з переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України) з непрозорою структурою власності (бенефіціарні власники яких не розкриті на 100 відсотків).

Таким чином, враховуючи вимоги діючого законодавства України, повідомляємо:

–    покупцями об’єктів державної власності можуть виступати строкові та безстрокові інститути спільного інвестування у формі корпоративних фондів за умови,  прозорої структури власності та розкриття бенефіціарних власників на 100 %. При цьому строки, на які створені строкові інститути спільного інвестування не можуть бути меншими аніж термін виконання зобов’язань покупцем за договором купівлі-продажу та період перебування умов цього договору на контролі з боку органу приватизації;

–    інститути спільного інвестування у формі пайових фондів виступати покупцями об’єктів державної власності не можуть.