A A A K K K

Фонд державного майна звільнив Пітера Девіса з посади т.в.о. голови правління ОГХК

Фонд державного майна України, в управлінні якого знаходиться АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», на підставі отриманих фактів про порушення т.в.о. голови правління ОГХК Пітером Девісом умов трудового контракту, висвітлених у тому числі у численних зверненнях народних депутатів України, Служби безпеки України та членів правління ОГХК щодо можливого завдання шкоди майновим інтересам держави, видав наказ про його звільнення.

У вересні 2020 Пітером Девісом було прийнято одноосібне рішення відновити продаж продукції Вільногірського гірничо-металургійного комбінату, що входить до структури ОГХК, компаніям, які підконтрольні старому менеджменту ОГХК, відстороненого на початку поточного року через неефективне управління і корупцію. Одночасно з цим П. Девіс наказав зупинити відвантаження продукції компаніям, що є добросовісними досвідченими учасниками ринку, що співпрацюють з ОГХК на умовах передоплати за вищими цінами, аж до вивантаження вже завантажених контейнерів. Зазначені учасники ринку забезпечують щомісячну купівлю продукції ОГХК на суму декілька мільйонів доларів США.

Заперечення членів правління ОГХК проти рішення П. Девіса щодо продажу продукції компаніям, підконтрольним екс-менеджменту ОГХК, прийняті не були. Контрагенти, які купують продукцію ОГХК через добросовісних учасників ринку, звернулися до П. Девіса з вимогою негайного відновлення постачань, щоб уникнути зупинки їх заводів в Європі і Туреччині, проте зворотної реакції не було.

На Вільногірському ГМК, попри затверджений штатний розпис, у керівництво були включені особи зі складу попереднього менеджменту. При цьому заступник директора з реалізації готової продукції ВГМК, призначений новим правлінням ОГХК, був фактично усунений від процесу продажів, а на керівника відділу збуту здійснювався тиск через спробу перешкоджати вивантаженню контейнерів, які були призначені для компаній, що є добросовісними учасниками ринку.

За останні два тижні П. Девіс особисто погодив більше десяти контрактів і доповнень до угод з підконтрольними екс-менеджментом ОГХК компаніями. Крім того, протягом останніх десяти днів він підписав низку наказів на відвантаження продукції на користь подібних компаній.

П. Девіс фактично заблокував діяльність правління ОГХК, викравши печатку компанії, вдавшись до одноосібних дій, що призвели до вимивання фінансових ресурсів з ОГХК. Одним з останніх розпоряджень П. Девіса була інструкція про продаж 1 млн доларів США, які були зарезервовані на рахунках ОГХК для виплати заробітної плати, з подальшим розпорядженням здійснити платежі на користь афілійованих з колишнім менеджментом ОГХК компаній.

Зважаючи на ситуацію, яка склалася на ОГХК, Фонд державного майна України прийняв рішення звільнити П. Девіса від займаної посади. З'ясуванням усіх обставин діяльності П. Девіса будуть займатись правоохоронні органи у взаємодії з Фондом державного майна.

«Ми прийняли екстрене рішення про звільнення  П. Девіса з займаної посади. Ситуація, яка склалася у останні тижні на ОГХК, створила ризики для титанової галузі України та поставила під сумнів можливість здійснення приватизації ОГХК, що і стало причиною для відповідного рішення ФДМУ. Разом з правоохоронцями ми будемо з'ясовувати усі обставини діяльності П. Девіса впродовж останніх тижнів, які супроводжувались корупційними схемами. В той же час ФДМУ здійснить комплекс заходів, спрямованих на підтримання операційної ефективності діяльності ОГХК і нівелювання загроз зриву підготовки до приватизації», – зазначив заступник Голови Фонду державного майна України Денис Кудін.

Не зважаючи на усі спроби зірвати приватизацію АТ «ОГХК», Фонд державного майна України забезпечить підготовку цього підприємства для залучення компетентного інвестора через прозорий приватизаційний аукціон. Але для цього необхідне якнайшвидше зняття законодавчої заборони на проведення аукціонів з великої приватизації.