A A A K K K

Фонд державного майна України не розглядає пропозицію компанії «Інтерлінк» щодо інвестування в Запорізький титано-магнієвий комбінат

Фонд державного майна України як орган, що здійснює управління корпоративними правами держави в Запорізькому титано-магнієвому комбінаті (ЗТМК), регулярно отримує листи з пропозиціями від третіх сторін щодо різних варіантів співпраці з підприємством. В тому числі, такі пропозиції надходили на Фонд держмайна та інші органи державної влади від імені компанії «Інтерлінк». Проте, на сьогоднішній день, за результатами аналізу фінансово-економічної ситуації підприємства та розробленою моделлю фінансового оздоровлення підприємства, не вбачається необхідність у залученні зовнішніх інвесторів для фінансування плану фінансового оздоровлення підприємства.

План фінансового оздоровлення Запорізького титано-магнієвого комбінату розроблений з урахуванням особливостей ринкової ціни на титан, яка за останні 6 місяців мала високу волатильність на зовнішніх ринках, знизившись до $5 за кг продукції замість $9-11 у докоронавірусний період. Проте фахівці підприємства та Фонд держмайна мають спільний план дій, який впродовж наступних 4 місяців забезпечить виведення підприємства на беззбиткову діяльність та стабільну маржинальність продажів виготовленої продукції через зниження собівартості продукції.

Запропонований план складається з чотирьох основних заходів. Перше, перехід на прямі закупівлі електроенергії на біржі (як підприємство, у якого ціна електроенергії у собівартості продукції складає понад 30%). Друге, перехід на комбіновану модель продажу готової продукції на зовнішніх ринках, зокрема по спотових та терм-контрактах. Третє,  нарощення обсягів виробництва з 420 до 650 тонн/міс. для забезпечення ефекту масштабу та зниження постійних витрат на кілограм готової продукції. Четверте, перехід на більш сучасні агрегати електролізу хлористого магнію для зниження витрат на електроенергію та зменшення споживання хлору.

Запропонований план дій стабілізує ЗТМК та забезпечить беззбитковість діяльності. На жаль, незважаючи на залучення у 2013 році приватного інвестора, який мав перетворити ЗТМК на найбільш сучасне виробництво титанової губки в світі, підприємство так і не було модернізовано.

З огляду на неправдиві повідомлення, що останніми днями з’явилися у ЗМІ щодо ЗТМК, Фонд держмайна України звертається до представників засобів масової інформації з наполегливим проханням дотримуватися стандартів журналістської етики та звертатися до Фонду за офіційним коментарем у випадку публікацій щодо державних  підприємств та діяльності Фонду.