A A A K K K

Фонд держмайна ініціює передачу майна, яке не увійшло до статутного капіталу при приватизації, в управління місцевих державних адміністрацій

Фонд державного майна України у взаємодії з Кабінетом міністрів України ініціює передачу в управління місцевим державним адміністраціям майна, яке у процесі приватизації не увійшло до статутного капіталу господарських товариств. Серед нього – більше двох тисяч об'єктів житлового фонду та понад однієї тисячі споруд цивільного захисту.

Відповідно до нормативно-правових актів України, формування і реалізація державної політики у сфері житлово-комунального господарства і цивільного захисту громадян є невластивою функцією для Фонду державного майна і його регіональних відділень. Сприяючи реформі децентралізації та з метою вирішення соціальних проблем громадян, які не можуть реалізувати передбачене законодавством України право на приватизацію житла, Фонд державного майна вважає за необхідне передати обласним державним адміністраціям функції з управління об'єктами житлового фонду та спорудами цивільного захисту, що у процесі приватизації не увійшли до статутного капіталу господарських товариств.

Станом на сьогодні Фонд державного майна і його регіональні відділення формують документацію для передачі вищезазначеного майна в управління місцевим державним адміністраціям. Планується, що перші акти приймання-передачі майна будуть підписані у першому кварталі 2021 року. 

«Одна з найважливіших функцій держави – соціальна. Саме з метою соціального захисту громадян, які роками поневіряються у занедбаних об'єктах житлового фонду, не маючи змогу приватизувати помешкання, Фонд державного майна ініціює передачу відповідних активів в управління місцевим державним адміністраціям. Цей крок дозволить врегулювати невизначений юридичний статус цілого ряду об'єктів житлового фонду та стане запорукою розв'язання гострих соціальних проблем у регіонах. Політична воля щодо цього проєкту наявна, тому у взаємодії з Кабінетом міністрів та місцевою владою розпочинаємо його реалізацію», – зазначив Заступник Голови ФДМУ Костянтин Кошеленко.