A A A K K K

Фонд держмайна ініціює збільшення мінімального гарантійного внеску для участі в аукціонах з оренди нерухомості в пасажирських терміналах аеропортів до 40 прожиткових мінімумів

Ця ініціатива є відповіддю на кризові явища, які спостерігаються під час проведення аукціонів з оренди приміщень в пасажирських терміналах аеропортів.

Щодо продовження договору оренди авіакас Турецьких авіаліній.

Так, 2 грудня 2020 року відбувся аукціон з продовження договору оренди приміщення площею 10,3 м², на третьому поверсі пасажирського терміналу «D» Міжнародного аеропорту «Бориспіль». Чинний орендар – компанія «Turkish Airlines Inc.».

Стартова ціна оренди на аукціоні була еквівалентною сумі сплаченої чинним орендарем за останній місяць оренди за договором, що продовжується, і становила 12 925,76 грн. В результаті торгів ціна оренди виросла до 150 000 грн, яку запропонував переможець аукціону. Посилання на аукціон – https://bit.ly/373V7zo.

Чинний орендар відмовився скористатися своїм переважним правом на продовження договору оренди за новою, встановленою на аукціоні ціною, яка зросла б для нього майже в 12 разів.

Водночас, протягом 3 робочих днів, як це передбачено законодавством, переможець аукціону підписав протокол завершення електронних торгів, утім, в подальшому сам договір оренди не уклав. Так само договір не уклав і учасник аукціону, чия пропозиція була другою за величиною.

Недобросовісні переможці цього аукціону втратили суми реєстраційних і гарантійних внесків, які у цьому випадку склали 472,30 грн. і 25 851,52 грн, відповідно, на кожного. Ці суми отримав державний бюджет, а особи, які зробили найбільші ставки, але відмовились укладати договір, також втратили право брати участь в подальших аукціонах на оренду тих самих приміщень.

Проте, питання продовження договору оренди кас Турецьких авіаліній досі не вирішено.

Щодо спроби ТОВ «Авіакомпанія Скайап» отримати на аукціоні приміщення для розміщення авіакас.

24 листопада 2020 року  відбувся аукціон з передачі в оренду частини приміщення площею 10 м² в пасажирському терміналі «D» Міжнародного аеропорту «Бориспіль»  Це нова оренда, не продовження. 

Стартова ціна оренди визначалась як 1 відсоток від залишкової балансової вартості приміщення і складала лише 5 131,41 грн. Переможець аукціону фізична особа-підприємець підняв вартість оренди цього об’єкта до 85 700,01 грн. Друге ж місце посіла авіакомпанія ТОВ «Авіакомпанія Скайап», що запропонувала на 1 копійку менше. У підсумку обидва учасники почергово відмовились підписувати протокол про завершення електронних торгів у встановлений законом термін. Посилання на цей аукціон - http://bit.ly/3cYQoTf.

Обидва переможці цього аукціону втратили суми реєстраційних і гарантійних внесків, які у цьому випадку склали 472,30 грн і 1051 грн, відповідно, на кожного. Ці суми отримав державний бюджет. Так само для них втрачена можливість повторної участі в аукціоні з оренди того самого об'єкта оренди.

Приклад цих аукціонів розкриває проблему, з якою можуть зіштовхнутись як чинні, так і потенційні орендарі нерухомості в терміналах аеропортів, зокрема, з числа авіакомпаній.

Недобросовісні учасники торгів, які, користуючись доволі низькими сумами гарантійних внесків, без особливих витрат для себе беруть участь в аукціонах, перемагають в них, підіймаючи свої ставки в десятки разів, і врешті відмовляються укладати договори оренди.

Фонд державного майна пропонує вирішення   

Щоб упередити участь в аукціонах на право оренди нерухомого майна в аеропортах тих недоброчесних осіб, які переслідують мету зірвати аукціон, Фонд ініціює внесення змін до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна в частині встановлення збільшеного розміру гарантійного внеску для участі в аукціонах.

Так, Фонд пропонує встановити мінімальний гарантійний внесок в розмірі 40 прожиткових мінімумів (наразі це понад 80 тис грн) для об’єктів оренди будь-якої площі, які розташовані в пасажирських терміналах аеропортів, якщо стартова орендна плата розраховується від залишкової балансової вартості об'єкта оренди.

Якщо аеропорт зацікавлений в тому, щоб переможцем аукціону стала саме авіакомпанія, а не будь-який інший претендент, з огляду на необхідність не допустити погіршення стану операційної діяльності аеропорту та авіакомпаній, орендодавець користуватиметься своїм правом обмежити можливі цільові призначення, за якими переможець може використовувати приміщення.

Зокрема, повторний аукціон на продовження договору оренди приміщень, в яких розташовані каси Турецьких авіаліній, буде містити додаткову умову про те, що переможцю аукціону  буде заборонено використовувати орендоване приміщення для:

  • розміщення закладів охорони здоров’я, аптек, ветеринарних клінік, медичних лабораторій;

  • розміщення закладів харчування та торгівлі (крім продажу авіаквитків);

  • розміщення пунктів обміну валют, банкоматів, торговельних апаратів, телекомунікаційного, суб’єктів підприємницької діяльності, які надають послуги зв'язку та доступу до інтернету, продажу друкованої продукції;

  • розміщення пунктів пакування багажу, туристичних та ріелторських агентств, зон для відпочинку пасажирів.

Хоча закон не дозволяє визначити конкретне цільове призначення, за яким обєкт може використовуватись орендарем, дозволено визначити до 5 груп цільових призначень, які є забороненими для орендаря. У такий спосіб значно звужується коло дозволеної діяльності. Зокрема, продаж авіаквитків входитиме до такого кола видів дозволеної діяльності, а інші найпоширеніші в пасажирських терміналах види діяльності будуть заборонені.