A A A K K K

На «Електроважмаш» виплачено понад 40 млн грн заборгованості з заробітних плат

Сьогодні, 2 березня 2021 року, на ДП «Електроважмаш» відбулося повне погашення заборгованостей з заробітних плат (до цього моменту існував борг за частину грудня та січень). Менеджмент підприємства за підтримки Фонду держмайна залучив потрібні кошти, попри мільярдні борги (у вигляді дефолтних кредитів та боргів перед постачальниками, накопиченими попереднім керівництвом у 2018-2019 рр.).

На сьогодні на ДП «Електроважмаш» реалізується програма стабілізації діяльності та виведення підприємств з глибокої економічної кризи внаслідок відсутності обігових коштів.  

План стабілізації включає реструктуризацію проблемних кредитів (один з двох кредитів вже виведений з дефолтного стану та почав обслуговуватися заводом), залучення потрібного обігового капіталу та суттєве підвищення маржинальності по основних лініях продукції.

«Завод має всі можливості для нормального існування, щоб у людей була робота і справедлива, вчасна зарплата. Єдина причина важкого стану заводу – повна відсутність обігових коштів для закупівлі сировини. Але залучити потрібні кошти виключно через традиційні банківські інструменти складно через наявні історичні дефолти. Тому менеджмент працює з замовниками щодо поліпшення платіжної дисципліни та звертається по фіндопомогу до інших підприємств. Остаточне розв’язання ситуації займе ще певний час, але будемо сподіватися, що ця затримка у виплаті зарплат була останньою» – коментує ситуацію Денис Кудін, заступник голови Фонду держмайна. 

Впродовж наступних двох місяців підприємство має отримати приблизно 340 млн грн від індексації за контрактами на постачання продукції «Укргідроенерго» у 2018-2020 р. Така індексація була передбачена у відповідних контрактах, але раніше не виплачувалася. Зараз відповідна сума і підтверджувальні документи вже погоджені на рівні менеджменту обох підприємств і знаходяться на фінальному затвердженні ЄБРР, як основної кредитуючої організації. 

Електроважмаш також активно працює з вітчизняними клієнтами. Успішно пройшло введення в експлуатацію агрегату Канівської ГЕС за контрактом на суму 50 млн грн.  Вперше за 5 років «Електроважмаш» проходить сертифікацію для «Укрзалізниці», що дозволить взяти участь в програмах модернізації та оновлення рухомого складу, а також залучити більше вітчизняних замовлень.