A A A K K K

Дмитро Сенниченко: Фонд держмайна виявив цілий пласт збиткових непрофільних державних активів, які потрібно передати на приватизацію

Голова Фонду держмайна у своєму блозі на «Українській правді» заявив про те, що проведений Фондом держмайна аудит дозволив виявити цілий пласт державних об'єктів, підпорядкованих різним відомствам, які перебувають у збитковому або наближеному до збиткового стані і не є профільними для здійснення функції державного управління.

За його словами, Фонд держмайна готовий взяти на себе зобов'язання знайти ефективного інвестора для цих об'єктів і перетворити їх зі збиткових у прибуткові. 

«Робота протягом 2020 року довела, що для нашої команди таке завдання під силу, і ФДМУ схильний перевиконувати взяті на себе зобов'язання», – заявив Дмитро Сенниченко.

Голова Фонду навів декілька прикладів об’єктів, включення яких до переліку приватизації забезпечить позитивний ефект на всіх рівнях: починаючи від центрального у вигляді збільшення дохідної частини держбюджету та закінчуючи місцевим, де інвестиції сприятимуть розвитку інфраструктури та появі нових робочих місць:

Готель «Моряк» на балансі Морського торговельного порту «Чорноморськ». Незважаючи на значну площу — близько 7 тис. кв. метрів і прекрасне розташування недалеко від міського пляжу, це підприємство не працює з квітня 2020 року.

Будинок з вежею площею 4 920 м² у центрі Чернівців. Власник - Головне управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області. Будинок розташований на самому початку туристичної пішохідної вулиці і більше підійшов би для готелю з великими цінниками, а не для місця розміщення чиновників.

Готель «Власта» у Львові, готель «Братислава» в Кривому Розі і готель «Козацький» в самому центрі столиці – всіма володіє Міністерство оборони через різні структури. Об'єкти дуже різні за стилем, зірковістю і площею, але всі вони – стабільно збиткові протягом останніх мінімум чотирьох років. На 01.11.2020 податковий борг готелю «Козацький» становить 1,7 млн ​​грн, державний – 0,97 млн ​​грн, місцевий – 0,7 млн ​​грн.

На вулиці Льва Толстого, 9 у Києві (у самому центрі столиці) простоюють марно 1500 м², якими формально ними володіє МОЗ, але будівля ніяк не використовується міністерством. Така ж ситуація з комплексом будівель на майже 4000 м² біля стадіону Олімпійський, якими володіє, але не користується Міністерство молоді та спорту.

У ДФС є власний рекреаційний центр під Львовом – «Чарівні озера» в селі Майдан і база відпочинку «Сосновий бір» у Ворзелі. Перший названий об'єкт збитковий, а другий ДФС не використовується. Тим часом розмір земельної ділянки під базою «Сосновий бір» становить 8,7 га. Дохід центру «Чарівні озера» – близько 15 тис. грн за рік.

«За застарілими санаторіями, аварійними фасадами в центрі міст, нерухомістю, яку не використовують держоргани, Фонд держмайна бачить в тому числі і можливість прориву для економіки України. Приватизація – це спосіб перетворити нинішній майновий баласт у локомотив економічного розвитку для населених пунктів, областей і країни в цілому», – наголошує Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.