A A A K K K

Дмитро Сенниченко розповів про приватизацію недіючих оборонних підприємств

22 квітня 2021 року за участі Голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка відбулася прес-конференція на тему «Приватизація недіючих оборонних підприємств: скидання баласту чи інвестиція у їхній розвиток».

В заході, який проходив у форматі онлайн, також взяли участь Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв та голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський.

За рішенням Уряду 17 об‘єктів «Укроборонпрому» були передані до Фонду державного майна для подальшої приватизації.

«Фонд держмайна отримав від «Укроборонпрому»17 об’єктів. Йдеться про приватизацію лише тих ​активів, які не потрібні державі​ для виконання ​безпекових ​або соціальних функцій. Хочу наголосити, що всі передані нам підприємства  перебувають у зупиненому стані, а також мають проблеми: борги, арештоване майно тощо - заявив Дмитро Сенниченко і додав, що завдання Фонду держмайна в цій ситуації  - перетворення непродуктивних активів у продуктивні шляхом залучення компетентного інвестора на прозорому онлайн-аукціоні».

Перший об’єкт з переліку - ПАТ «Херсонський завод «Судмаш», онлайн-аукціон з приватизації якого відбудеться вже 30 квітня.

Завод втратив колишні виробничі потужності, основна номенклатура продукції зараз - техніка для комунальних підприємств та пожежно-рятувальних частин. Значна частина приміщень заводу на сьогодні – не використовується. Підприємство має податкову заборгованість та борги перед контрагентами, Пенсійним фондом і працівниками.

Разом із тим, об’єкт має чудовий інвестиційний потенціал завдяки збереженим основним засобам, локації, наявним комунікаціям тощо. 

«Завод «Судмаш», а також інші передані нам об'єкти «Укроборонпрому» - це лише невелика частина непрофільних державних активів. Фонд державного майна готовий взяти на себе зобов'язання знайти ефективного інвестора для цих об'єктів. Державна отримає від приватизації поповнення для бюджету, нову базу для оподаткування, інвестор - можливість налагодити успішний бізнес, місцева громада - розвиток території та нові робочі місця», - зазначив Глава Фонду держмайна.

Він також розповів про зміни у приватизаційному процесі, які забезпечили прозорість приватизації та зручність участі в аукціонах для потенційних інвесторів.

«Ми запрошуємо потенційних інвесторів до активної участі у приватизації. Фонд держмайна докорінно змінив приватизаційні процеси - вся інформація викладена в онлайн у віртуальні кімнати даних, доступ до яких має кожен. Заходьте на сайт privatization.gov.ua, де є інвестиційне меню на будь-який смак і переконайтесь у цьому самі», - резюмував Дмитро Сенниченко.