A A A K K K

Комітет з питань економічного розвитку підтримав законопроєкт щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди

 14 липня 2021 року на своєму засіданні Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні проект Закону № 4572 щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна, який є частиною комплексного пакету законопроєктів, розроблених Фондом державного майна України у співпраці з народними депутатами.

Ухвалення зазначеного законопроєкту сприятиме пришвидшенню економічного зростання через залучення сталих інвестицій, створенню нових робочих місць, спрощенню приватизації, поверненню довіри інвесторів із забезпеченням інтересів держави та викорінення стороннього впливу фінансово-політичних груп на діяльність об'єктів державної власності.

За словами Голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка, прийняття законопроєкту Верховною Радою сприятиме залученню сталих інвестицій в економіку України.

«Позитивне рішення Комітету з питань економічного розвитку, який рекомендував народним депутатам у залі Верховної Ради підтримати законопроект про сприяння залученню інвестицій є дуже важливим кроком – завдяки цьому нормативному акту ми прорубаємо просіку в бюрократичних хащах на шляху до економічного зростання України», – заявив Дмитро Сенниченко.

Так, нормами проєкту закону передбачається розблокування приватизації тих непрофільних державних об’єктів, які мають обтяження у вигляді арештів майна, боргових зобов’язань та забезпечень судових рішень. Зокрема, передбачається можливість списання заборгованості таких підприємств перед бюджетом станом на 1 січня 2021 року. 

Також усувається можливість саботажу приватизаційного процесу з боку керівників держпідприємств – законопроєктом передбачено автоматичне припинення контрактів з керівниками тих підприємств, які передаються на приватизацію.

Значну увагу в законопроєкті приділено поверненню довіри інвесторів завдяки законодавчому закріпленню інструментів прозорості, зокрема, в широкому розкритті даних про приватизаційні активи. Також важливою нормою є продовження на 3 роки використання Англійського права – до
1 січня 2024 року.

Також законопроєкт передбачає можливість приватизації державних підприємств з наявними у них ліцензіями, дозволами та підключенням до різних мереж шляхом трансформації їх в товариства з обмеженою відповідальністю.

У разі ухвалення, законопроектом передбачено направлення місцевим громадам 10% надходжень від малої приватизації об’єктів, що розташовуються на їхній території. 

Так само законопроєкт має на меті стимулювати органи державної влади активніше передавати на приватизацію об’єкти, які ними не використовуються, передбачаючи для них можливість залишати 20% надходжень від приватизації об’єкта на прозорому онлайн-аукціоні з малої приватизації. 

У випадку позитивного розгляду законопроекту народними депутатами, зміни торкнуться і Фонду держмайна – буде створено Правління Фонду держмайна для колегіального прийняття особливо важливих рішень, а також запроваджено чіткий та прозорий порядок призначення керівництва Фонду та визначення його повноважень.

З текстом проєкту Закону можна ознайомитися на сайті Верховної Ради за посиланням – https://bit.ly/2U9HOtN.