A A A K K K

Сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості evaluation.spfu.gov.ua створює нові можливості для громадян України, - Юлія Бєлова

16 липня 2021 року заступниця Голови Фонду державного майна Юлія Бєлова та експерти Фонду провели практичний онлайн-семінар «Новий сервіс автоматичної оцінки нерухомості» за участі широкого кола експертів.

Під час заходу Юлія Бєлова поінформувала учасників та глядачів трансляції про нові можливості, які створює сервіс автоматичної оцінки нерухомості для громадян та професійних оцінювачів - evaluation.spfu.gov.ua.

Так, зазначений сервіс є альтернативною безкоштовною послугою, якою може скористатися будь-який громадянин України для отримання довідки про оціночну вартість об’єкту нерухомості для проведення тих операцій, які вимагають оподаткування.

«Довідку про вартість нерухомості не мають права вимагати, якщо вона не потрібна відповідно до норм Податкового Кодексу. А потрібна вона виключно у випадках оподаткування доходів фізичних осіб від продажу, обміну або успадкування власного нерухомого майна», - заявила Юлія Бєлова.

Разом із тим, як повідомила заступниця Голови Фонду держмайна, громадяни можуть використовувати для правочинів з нерухомістю звіти професійних оцінювачів про ринкову вартість об’єктів.

«Для правочинів може бути використана як довідка про оціночну вартість нерухомості, так і звіти професійних оцінювачів. Кожен громадянин може звернутися до професійного оцінювача, для визначення ринкової вартості конкретного об’єкта нерухомості - з урахуванням всіх його параметрів, які впливають на вартість», - зазначила заступниця Голови Фонду держмайна Юлія Бєлова.

За словами Юлії Бєлової, якщо звіт оцінювача про ринкову вартість знаходиться в межах 25% від даних Єдиної бази, він автоматично реєструється в базі, якщо ж відхилення перевищують 25% то він може бути поданий до Фонду держмайна на рецензування.

Рецензування звітів про ринкову вартість відбувається з перевіркою дотримання професійними оцінювачами методології, визначеної стандартами оціночної діяльності, і за умови неухильного та професійного дотримання всіх вимог - звіт автоматично реєструється в Єдиній базі звітів.

Юлія Бєлова також акцентувала увагу на тому, що створення сервісу значно спростило та покращило процедуру направлення звітів про ринкову вартість нерухомості на рецензування до Фонду держмайна - відтепер це можуть робити не лише професійні оцінювачі, але й самі замовники оцінки в онлайн через Кабінет користувача Єдиної Бази.

З трансляцією практичного онлайн-семінару можна ознайомитися за посиланням.