A A A K K K

Юлія Бєлова: Довідка про оціночну вартість, сформована Сервісом автоматичної оцінки, потрібна лише при оподаткуванні операцій з нерухомістю

4 серпня заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова в ефірі телеканалу UA:Львів розповіла про можливості нового Сервісу автоматичної оцінки нерухомого майна. 

Під час ефіру заступниця Голови Фонду держмайна акцентувала увагу на тому, коли саме у громадян України виникає необхідність у формуванні довідки про оціночну вартість нерухомості.

«Важливо розуміти, що довідка про оцінку об’єкта нерухомого майна потрібна лише у тому разі, коли виникає потреба розрахувати дохід платника податку - фізичної особи від продажу або обміну нерухомості, та доходу, отриманого в результаті прийняття її у спадщину чи дарунок. В інших випадках оцінка просто не знадобиться», - наголосила Юлія Бєлова.

Вона також розповіла про те, що перевагами Сервісу для користувачів є можливість самостійно, швидко і безкоштовно сформувати електронну довідку про оцінку, роздрукувати її з власного комп’ютера або зберегти її на будь-якому електронному носії інформації.

В продовженні теми Юлія Бєлова окремо зупинилась на методології розрахунку оціночної вартості нерухомості, яку застосовує Сервіс. 

За словами Юлії Бєлової, оціночна вартість об’єкта нерухомого майна розраховується автоматично спеціальним Модулем, на основі даних із таких джерел:

  • інформаційні джерела з відкритим доступом, зокрема, з пошукової системи ЛУН та платформи онлайн-оголошень OLX, (з якими Фонд уклав меморандуми); 

  • дані про ціни, зазначені в договорах купівлі-продажу об’єктів нерухомості, внесені нотаріусами до Єдиної бази; 

  • дані про ринкову вартість об’єктів нерухомості, внесені до Єдиної бази на підставі звітів про оцінку.

Юлія Бєлова також розповіла про причини тимчасових неточностей в розрахунках вартості деяких об’єктів нерухомого майна Сервісом. Так, аналіз звернень громадян щодо начебто некоректної роботи Сервісу, показав, що причиною цього є некоректні дані введені користувачами щодо об’єктів нерухомості. Зокрема, введена неточна адреса, або невірні дані щодо поверховості будівель, можуть негативно вплинути на якість результату оцінки.

Також за її словами, існують об’єктивні обставини, які впливають на точність розрахунків оціночної вартості, серед яких малі обсяги інформації про об’єкти в деяких регіонах

«Наразі неточності можуть також виникати через обмежену кількість зареєстрованих угод купівлі-продажу в Єдиній базі, які слугують аналогами для формування довідок. Особливо це стосується оцінки вартості земель сільськогосподарського призначення. Ринок тільки-но стартував, а відтак угод про купівлю-продаж земельних ділянок в Єдиній базі даних звітів про оцінку наразі зареєстровано занадто мало, щоб по ним можна було скласти об’єктивну ринкову картину вартості земельних ділянок в середньому по країні», - відзначила заступниця Голови Фонду.  

 

Поміж тим, за її словами, Сервіс постійно самовдосконалюється за рахунок наповнення Єдиної бази даних. Чим більше в ній буде зареєстрованих угод і інформації з них, тим точнішими будуть розрахунки Модулю оціночної вартості об'єктів нерухомого майна.    

 

“Якщо визначена Сервісом оціночна вартість нерухомості не задовольнятиме її продавця, він має право звернутися за послугою з оцінки до професійного оцінювача, який, у свою чергу розраховує для нього показник вже саме ринкової вартості нерухомого майна. Довідка сформована Сервісом, і звіт про оцінку складений професійним оцінювачем, однаково приймаються нотаріусами при оформленні угод з нерухомістю”, - наголосила Юлія Бєлова.