A A A K K K

Уряд затвердив умови приватизації АТ «ПКМЗ»

1 вересня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про затвердження умов продажу державного пакета акцій акціонерного товариства «Перший київський машинобудівний завод» на аукціоні з умовами».
 
Стартова ціна 100% акцій АТ «ПКМЗ» (колишній завод «Більшовик») встановлена на рівні 1,39 млрд грн.
 
Підготовка АТ «ПКМЗ» здійснювалася з залученням радника з приватизації KPMG Україна - провідної міжнародної аудиторської компанії з «Великої четвірки», яка наразі продовжує роботу для залучення потенційних інвесторів.
 
Пропозиція щодо умов приватизації  були розроблені міжвідомчою аукціонною комісією за участі представників ФДМУ, Міністерства економіки України, АТ «ПКМЗ» та профспілки, Державного концерну «Укроборонпром», КМДА, СБУ, ДБР, Національної поліції та компанії-радника. 
 
Відповідно до приватизаційних умов, затверджених КМУ, новий власник підприємства повинен виконати низку соціальних та економічних умов, зокрема:
1. Соціальні гарантії для працівників, зокрема погашення заборгованостей з заробітних плат та ЄСВ, виконання чинного колективного договору та недопущення звільнення протягом визначеного терміну.
2. Інвестувати в модернізацію підприємства щонайменше 57 млн грн протягом 3 років
3. Збереження частини виробництва, яке має потенціал, на майданчику у м. Київ або у м. Жашків або інших виробничих потужностях на території  України
4. Забезпечити погашення заборгованостей АТ «ПКМЗ» перед трудовим колективом, держбюджетом, та іншими кредиторами. Наразі борги налічують понад 500 млн грн. 
 
Крім того, спільно з Державним концерном «Укроборонпром» було прийнято рішення про передачу обладнання для виготовлення продукції із спецпризначенням на баланс оборонним підприємствам. 
 
Аукціонна комісія проведе засідання для призначення дати приватизаційного аукціону АТ «ПКМЗ» найближчим часом. 
 
«Приватизація заводу «Більшовик» стане можливою завдяки безпрецедентній політичній волі на проведення прозорої приватизації та співпраці всіх гілок влади, це буде черговий крок на шляху залучення потужних інвестицій в економіку України», - зазначив заступник голови Фонду державного майна України Тарас Єлейко.