A A A K K K

Проєкт ЄС «Право-Justice» підтримує законопроєкт про особливості ліквідації держпідприємств, розроблений за участі Фонду держмайна

20 грудня представники Фонду держмайна провели Zoom-конференцію з проєктом ЄС «Право-Justice», який працює на підтримку реформ у секторі юстиції в Україні.

Під час зустрічі присутні обговорили питання ліквідації держпідприємств та сучасні рішення контролю їх діяльності. А саме, відсутність регламенту процедури ліквідації, процедури призначення ліквідаторів, строків проведення ліквідації, розглянули механізми недопущення зловживання державними активами, в тому числі землями, із залученням компетентних органів для повернення всіх незаконно відчужених активів у власність держави.

Також учасники зустрічі проаналізували законопроєкт №8205 “Про особливості припинення діяльності ДП”, співавтором якого є команда ФДМУ. Законопроєкт отримав високу оцінку зі сторони експертів проєкту ЄС «Право-Justice». Вони запропонували провести фахову експертизу відповідності законопроєкту Угоді про асоціацію з Європейським Союзом та нормативній базі ЄС.

Зараз від 40% до 60% підприємств, які передають в управління Фонду держмайна, є неплатоспроможними. Законопроєкт допоможе ефективно провести оцінку таких підприємств для подальших дій - чи то приватизація, ліквідація, або запуск процедури банкрутства.

Понад 1000 підприємств, які передаються в управління Фонду держмайна, мають близько 130 млн грн кредиторської заборгованості, близько 240 млн грн наявних активів та сотні кредиторів, які не можуть повернути свої кошти через неможливість ефективного продажу активів підприємств.

Наприкінці конференції присутні обговорили можливість впровадження нових рішень, які можна застосувати в процесі управління держпідприємствами, а саме цифрову систему раннього реагування та управління ризиками, а також механізм альтернативної фіксації трудового стажу працівників державних підприємств при їх ліквідації. Проєкт ЄС «Право-Justice» планує залучити від представництва ЄС в Україні фінансування для розробки та впровадження цих механізмів.