A A A K K K

Європа та Україна зробили важливий крок задля перемоги в судах за репарації для українського бізнесу

Європейська група асоціацій оцінювачів TEGOVA розробила додаток* до Європейських стандартів оцінки, зокрема, оцінки збитків  під час війни. Українська методика визначення збитків, завданих збройною агресією рф, яку нещодавно прийняв Фонд держмайна разом з Мінекономіки, відповідає рекомендаціям TEGOVA.

TEGOVA - це єдине європейське професійне об'єднання асоціацій оцінювачів, чиї стандарти включені до обов'язкової директиви Євросоюзу про правила проведення оцінки.

“Війна в Україні стала тригером для розроблення в Європі рекомендацій як проводити оцінку майна чи збитків в умовах воєнного стану. Раніше в ЄС не було такого документу”, - розповідає Заступник Голови Фонду держмайна Юлія Бєлова.

Принципи проведення оцінки збитків в європейських рекомендаціях та український методиці синхронізовані.

“Тепер звіти про оцінку збитків від російської агресії, які будуть готувати українські оцінювачі за українською методикою, будуть відповідати також європейським рекомендаціям, - коментує Юлія Бєлова. - Така оцінка дозволить краще відстоювати свою позицію українським компаніям в європейських судах, якщо вони вирішать подавати туди позови проти рф”.

Українська методика визначення шкоди та обсягу збитків, завданих збройною агресією рф, опублікована 16 грудня в Офіційному віснику України. Текст документу можна знайти за цим посиланням.

* окремі Рекомендації - додаток до  Європейських стандартів оцінки щодо особливостей проведення оцінки, зокрема оцінки збитків  під час війни (Guidance on applying european valuation standards in wartime circumstances)