A A A K K K

Фонд держмайна та Київська ОВА запускають пілотний проект допомоги бізнесу оцінити збитки від агресії рф

Заступник Голови Фонду державного майна Юлія Бєлова обговорили із т.в.о. Голови Київської ОВА Дмитром Назаренком запуск пілотного проекту, який допомагатиме бізнесу Київщини оцінювати завдані війною збитки. 

«Для подачі позовів до міжнародних інстанцій підприємцям треба пройти 3 кроки: довести що фізичні збитки завдано саме внаслідок військової агресії, визначити обсяги цих збитків та провести їх оцінку за наявною методикою, розробленою Фондом та Мінекономіки», – зазначила Юлія Бєлова.

За даними районних держадміністрацій у Київській області внаслідок агресії рф постраждали 650 юридичних осіб. Завдяки Методиці, яку розробив ФДМУ спільно з Мінекономіки, бізнес вже може замовляти оцінку збитків. 

Під час зустрічі Дмитро Назаренко також запропонував розробити механізм відшкодування замовнику оцінки частини від суми його витрат. 

Нагадаємо, наприкінці 2022 року Фонд держмайна разом з Мінекономіки розробили методику визначення обсягів шкоди та упущеної вигоди, завданих внаслідок збройної агресії рф. 

Кожен оцінювач з відповідним свідоцтвом зможе виконати таку оцінку збитків, а постраждалий – претендувати з її результатами на отримання компенсацій від країни-агресорки щойно буде створено відповідний механізм стягнення репарацій.