A A A K K K

#ПрацюємоНаПеремогу: «Харківенергозбут», який знаходиться в управлінні ФДМУ, виплатить державі дивіденди у сумі 64,2 млн грн

ПрАТ «Харківенергозбут», яке знаходиться в управлінні ФДМУ, виплатить на користь держави дивіденди за 2022 рік у сумі 64,2 млн грн. Це більше ніж у шість разів у порівнянні з 2021 роком.

Таке рішення прийнято Загальними зборами акціонерів «Харківенергозбуту» 24 квітня 2023 року. Виплата дивідендів відбудеться через депозитарну систему України.

Розмір чистого прибутку «Харківенергозбуту» за 2022 рік склав 198 млн грн. Відповідно до рішення Загальних зборів він буде розподілений наступним чином: 50% — направлено на виплату дивідендів акціонерам, 10% — на витрати, передбачені фінансовим планом на 2023 рік, 10% —  перераховано в резервний капітал і ще 30% — до інших фондів товариства. 

Сьогодні державі належить 65% акцій підприємства. «Харківенергозбут» постачає електроенергію 1,25 млн побутових споживачів. Незважаючи на складну ситуацію в Харкові та постійні ворожі обстріли, протягом 2022 року підприємство поставило споживачам 2 213,7 тис. мегават-годин електроенергії. 

Однак, через несвоєчасні розрахунки споживачів за електроенергію, на підприємстві на початок 2023 року утворилась дебіторська заборгованість в розмірі 3,46 млрд грн. Крім населення затримують платежі комунальні підприємства: найбільші боржники КП «Харківводоканал», КП «Жилкомсервіс» та КП «Харківський метрополітен».

Ці борги заважають «Харківенергозбуту» вчасно розраховуватись за електроенергію далі по ланцюжку. Тому вже зараз підприємство спільно з ФДМУ напрацьовує план дій, який дозволить змінити ситуацію на краще.