A A A K K K

ФДМУ пропонує задіяти для створення багатофункціональних реабілітаційних центрів майно профспілок та відомчі санаторії

Для створення першої черги мережі багатофункціональних реабілітаційних центрів для поранених військових Фонд держмайна пропонує використати майно профспілок, яке повертається у власність держави за судовими рішеннями, а також санаторії та оздоровчі комплекси (крім дитячих та спеціалізованих), що знаходяться у сфері управління ФДМУ, МОЗ, Мінсоцполітики, НАНУ, Міноборони та інших державних установ.

На сьогодні у держвласність вже повернуто 88 об’єктів, які раніше належали профспілкам, але були “виведені” в приватну власність незаконним шляхом, серед них — 33 санаторно-оздоровчого профілю. Зокрема, 16 закладів знаходяться на підконтрольній території і повністю придатні для цілей реабілітації. Всі вони локалізовані  переважно в областях, що належать до рекреаційних зон України (Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Київська, Вінницька, Чернівецька обл.), і на їхній базі можна побудувати мережу центрів. 

“Загалом державних санаторно-курортних та оздоровчих закладів, які залишились у спадок від радянського союзу профспілкам, більше тисячі. У разі вирішення питання передачі їх в управління ФДМУ, ми зможемо покрити значну частку потреб у розміщенні реабілітаційних центрів для ветеранів та членів їхніх родин”, — говорить Юрій Чердинцев, директор Департаменту управління державними підприємствами ФДМУ.

Крім того, для створення мережі можна задіяти ще 47 об’єктів санаторно-оздоровчого профілю, які знаходяться в управлінні ФДМУ та інших державних установ. Вони розташовані в семи областях України, більшість — в Одеський, Київській та Львівській.

Також до сфери управління Фонду передано 17 протезно-ортопедичних державних підриємств, з яких у 9-ти є можливість надавати послуги з реабілітації:

  • Державне некомерційне підприємство «Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації» (180 ліжкомісць);

  • «Дніпровське КЕПОП» (32 ліжкомісця);

  • «Вінницьке КЕПОП» (30 ліжкомісць);

  • «Хмельницьке ДЕПОП» (18 ліжкомісць);

  • «Київське КЕПОП» (25 ліжкомісць);

  • «Одеське КЕПОП» (24 ліжкомісця);

  • «Полтавське КЕПОП» (24 ліжкомісця);

  • «Миколаївське ДЕПОП» (12 ліжкомісць);

  • «Житомирське ДЕПОП» (12 ліжкомісць).

За даними МОЗ на сьогодні для задоволення потреб ветеранів та членів їхніх родин у реабілітаційних послугах потрібно створити щонайменше 6 000 ліжкомісць.