A A A K K K

ФДМУ розробляє систему раннього реагування на ризики у сфері управління державним майном

29 червня 2023 року Фонд держмайна та представники Проєкту "Право - Justice" провели робочу зустріч із запрошеними експертами та обговорили план подальшої діяльності щодо розробки єдиної проактивної управлінської Системи раннього реагування (Early Response System) щодо управління ризиками діяльності підприємств, які віднесені до сфери управління ФДМУ.

Управління державним майном включає в себе планування, управління фінансами, моніторинг стану майна, контроль за правильним використанням та розвитком активів, а також мінімізацію ризиків». Створення системи раннього реагування (ERS) на ризики в цій сфері допоможе своєчасному прийняттю управлінських рішень для досягнення максимальних результатів в інтересах держави та громадян.  

“Безумовно, успішна реалізація проєкту такого масштабу вимагає комплексного дослідження. Для цього наряду з аналізом юридичного поля, проводиться детальний аудит внутрішньої діяльності та процедур Фонду. Це допоможе встановити поточний стан та ідентифікувати можливі проблеми,  а також створити дорожню карту для створення та впровадження IT компоненту системи” - зазначила Олександра  Шостак, проєктна керівниця IT напряму ФДМУ.

 ERS буде виявляти ризики на ранніх етапах шляхом автоматизованого використання наборів індикаторів, які дозволяють відстежити зміни в діях кожного суб’єкта господарювання та застосувати відповідні стратегії завчасного реагування.   

«Впровадження системи в Фонді державного майна України  надасть можливість прогнозувати подію ризику за ознаками, кожна  з яких окремо не призводить до дефолту, проте дозволяє організувати процес додаткового спостереження з метою проактивного втручання», - зазначила Ірина Жаронкіна, керівниця компонента з питань захисту прав власності та виконання Проєкту ЄС "Право - Justice".

Наразі, за короткий термін експерти проєкту вже провели масштабне підготовче дослідження, зокрема — аналіз українських та  міжнародних норм і стандартів управління ризиками у сфері управління активами, вивчили модель та нотацію процесів, а також розробляють технічні вимоги для створення ERS - системи.